Societat 20/03/2015

Un mes sense feina i sou per a 61 controladors de Barcelona pel caos aeri del 2010

 El procés penal pels mateixos fets va acabar amb l'arxiu de la causa. Ara, però, Enaire ha procedit a obrir els expedients

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un passatger davant la pantalla que anuncia els vols suspesos i les possibles sortides. Foto: AFP.

MadridEl govern espanyol ha sancionat 61 controladors pel tancament de l'espai aeri el 2010, segons ha informat aquest divendres en un comunicat Enaire, l'entitat pública que gestiona la navegació aèria a l'Estat. La notificació arriba després que un jutjat de Gavà arribés a la conclusió el desembre passat que els controladors van "abandonar l'exercici de les seves funcions". Tot i això, i tal i com defensen des de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA), el jutjat d'instrucció va decidir arxivar la causa.

La sanció, tal i com ha pogut saber l'ARA, correspon a un mes de sou i feina. Des del sindicat USCA, asseguren que ja s'estan preparant per recórrer les sancions i que la decisió "està completament fora de lloc i suposa un torpede en la línia de flotació de les relacions entre els controladors aeris i el ministeri de Foment".

I és que la decisió del govern espanyol arriba només dos mesos després que l'entitat pública i el sindicat hagin reprès les negociacions del conveni col·lectiu, després de dos mesos de suspensió.

La vaga dels controladors aeris va ser el 3 i 4 de desembre del 2010, llavors Enaire va obrir expedients disciplinaris als treballadors involucrats en el conflicte. Al maig de 2011, davant l'obertura de la causa penal per part de la fiscalia, van suspendre els expedients fins que es resolguessin les causes penals, d'acord amb la normativa. Ara, després de la finalització del procés penal, que va acabar amb l'arxiu de la causa, Enaire ha aixecat la suspensió i ha resolt els expedients disciplinaris.

En el comunicat de l'entitat pública, es recorda que l'auto del jutjat de Gavà del passat 9 de desembre considera que els fets del 2010 van ser "una alteració col·lectiva del règim de treball diferent a la vaga".

stats