Societat 11/04/2016

Ester Quintana: "Espero que es faci justícia"

Arrenca el primer judici sobre les pilotes de goma

Montse Riart
3 min
Ester Quintana: "espero que es faci justicia"

BarcelonaTres anys i mig després de perdre un ull al final d'una manifestació el 14 de novembre de 2012, Ester Quintana ha entrat aquest matí per la porta de l'Audiència de Barcelona, on durant un mes es jutjarà els dos mossos acusats de lesionar-la.

Quintana sempre ha assegurat que l'havia ferit una pilota de goma. Aquest és el primer judici per aquest tipus de projectils que es farà a Catalunya, i on Quintana espera "que es faci justícia" definitivament, tot i que considera que "el judici públic, de cara la societat" ja l'han "guanyat". Arran de les seves lesions, el departament d'Interior va acabar retirant les pilotes de goma l'abril de 2014, a instàncies del Parlament.

Ella declararà demà, però avui ha volgut donar les gràcies "per la solidaritat i el suport" rebut durant aquest temps. Assegura que es tracta del "moment més important", perquè es vegin "les proves i els testimonis" que ells i les seves advocades han anat recollint aquests anys.

La seva advocada, Laia Serra, ha definit els tres anys de procés com "un combat desigual", perquè els Mossos sempre han tingut "els informes" per poder explicar que va passar, mentre que elles "les han hagut de buscar". Tot i així espera "igualar" la batalla amb "arguments i proves".

La fiscalia demana 2 anys de presó pels dos Mossos acusats, un escopeter i el subinspector que estava al càrrec de la unitat. En canvi l'advocada de Quintana ho eleva a 9 anys de presó i el mateix temps apartats del cos.

Els dos Mossos d'Esquadra acusats en el cas Quintana, en el primer dia de judici

El motiu de la diferència entre les penes és que la fiscalia creu que els Mossos van actuar de manera "imprudent". Però l'advocada Laia Serra ha recordat que "disparar una pilota de goma és un acte voluntari", perquè es tracta d'un projectil "que s'ha de col·locar", i ha recordat que aquell dia, "no es donaven les condicions per fer-ho".

De fet, la fiscalia insisteix que els agents “haurien pogut triar altres mètodes menys lesius”, perquè “les circumstàncies del moment no requerien” l’ús de bales de goma. Al marge del que passi al judici, fa pocs mesos el departament d’Interior va decidir indemnitzar Quintana amb 260.000 euros.

Els Mossos acusats apunten un altre company

Les advocades que defensen els dos agents, Olga Tubau i Lydia Lajara, diuen que els seus clients han de ser absolts. En els seus escrits, als quals ha tingut accés l’ARA, defensen que cap dels dos va disparar -ni ordenar fer-ho- una pilota de goma i apunten a un tercer tret com el causant de les lesions d’Ester Quintana.

L’advocada Olga Tubau admet que el subinspector acusat va ordenar a l’escopeter “efectuar dues salves” per “dispersar” alguns manifestants que eren a la confluència de passeig de Gràcia i Gran Via, i assegura que el seu escopeter va complir “escrupolosament” aquesta instrucció. Al·lega, però, que “un altre agent va fer almenys un tercer tret” i recorda que el seu client ja va obrir un expedient als companys d’una altra furgoneta, la Dragó 414, que va “avançar la resta de vehicles” contravenint les ordres.

Tant Tubau com l’advocada de l’escopeter, Lydia Lajara, asseguren que el llançador acusat no tenia “visibilitat” ni “possibilitat” de ferir Quintana, perquè va disparar “les salves” a uns “20 o 40 metres de distància” de la dona, amb “dos edificis” entremig que impedien “una trajectòria recta”.

Un altre tipus de projectil

La fiscalia i l’advocada de Quintana, Laia Serra, coincideixen que les lesions les va produir “una pilota de goma”. De fet, el jutge que va investigar el cas va arribar a la conclusió que l’impacte a l’ull de Quintana era “compatible” amb el que provoca aquest projectil. Les advocades dels mossos també admeten que es va tractar “d’un projectil policial” però plantegen una altra tesi: que fos una bala d’escuma (també anomenada 'foam' al cos), i no una de goma. I això portaria a la conclusió que els acusats –que no duien les armes llançadores dels 'foam'– no van poder causar la greu lesió de Quintana: el culpable, en tot cas, seria un altre agent.

Tubau recorda que “la Guàrdia Urbana va recollir” a prop del lloc de la lesió un d’aquests projectils i que la investigació “no ha pogut descartar” aquest punt. Els dos agents acusats declararan el proper 27 d'abril.

El judici ha arrencat aquest matí amb les qüestions prèvies i el visionat d'una desena de vídeos del moment dels fets, que mostren que en el lloc i el moment que Quintana va resultar ferida, no s'estaven produint aldarulls.

Els dos Mossos acusats han entrat i sortit de l'Audiència de Barcelona per una porta diferent de la que utilitzen la resta dels processats i tota la ciutadania, que durant el matí accedeixen a l'interior del Palau de Justícia per la porta principal d'accés.

stats