Societat 04/02/2016

Ètica i càmeres de vigilància: les mesures de BComú perquè no es torni a repetir un 'Ciutat morta'

El govern posarà sistemes de control als cotxes de la Guàrdia Urbana per enregistrar els trasllats dels detinguts

Núria Martínez
2 min
L'estrena del documental 'Ciutat morta'

BarcelonaPrimer 4-F en temps d’Ada Colau. Aquest dijous s'han complert deu anys del cas –i més d’un de l’emissió del documental 'Ciutat morta' a TV3– en el què un guàrdia urbà va quedar paraplègic i en el què els condemnats pels fets van denunciar irregularitats per part de la cos policial. El llavors govern de CiU es va veure obligat a visibilitzar que movia fitxes al respecte, però va tancar files en defensa de la tasca de la policia. Un any després, el govern ha passat en mans de BComú –en el què el tercer tinent d’alcalde, Jaume Asens, va ser advocat d’un dels acusats– i ha engegat diferents mesures per canviar el funcionament de la Guàrdia Urbana.

Tot i que fonts del govern de Colau desmenteixin que tingui cap vinculació amb el 4-F, aquests canvis impedirien que tornés a passar un altre 'Ciutat morta'. “Són actuacions que van relacionades amb la percepció de com ha de ser la Guàrdia Urbana per part d’aquest govern”, insisteixen les mateixes fonts, tot i que afegeixen que algunes d’elles sí que han sorgit arran de l’anàlisi de les mancances del 4-F.

1) D’entrada, el Comissionat de Seguretat encapçalat per Amadeu Recasens està treballant perquè els vehicles policials de trasllat de detinguts estiguin equipats “properament” amb sistemes de vigilància. D’aquesta manera, es podrà enregistrar el trasllat de tots els detinguts. Actualment, tots els calabossos de la Guàrdia Urbana ja disposen de sistemes de videovigilància.

2) Una de les primeres coses que va dir el comissionat de Seguretat quan va prendre possessió del càrrec va ser que volia fer un model policial més centrat en la “proximitat, transparència i el territori”. Ara, el govern farà un pas més, i passarà de potenciar la disciplina per reforçar l’ètica del cos. Això vol dir que es transformarà la Unitat de Règim Interior de la Guàrdia Urbana per passar “d’un model essencialment disciplinari a un model més ampli” que inclogui “ètica i bones pràctiques”, segons apunten fonts municipals. A més, aquesta unitat es traslladarà properament a les dependències del Comissionat de Seguretat, situades a la plaça Pi i Sunyer.

3) Tot i que no es va cometre cap il·legalitat, una de les mancances que ha observat el govern de BComú amb el 4-F en relació a la Guàrdia Urbana va ser la destrucció de documentació. Com a solució, “aviat” posaran en funcionament l’Arxiu Central de Gerència de Seguretat i Prevenció, on “es conservarà en condicions òptimes o s’eliminarà de manera controlada” tota la documentació que generi la Guàrdia Urbana. Al mes de març de l’any passat –amb el govern de Trias– ja es va posar en marxa el projecte d’Implantació del Sistema de gestió documental AIDA per augmentar el control en la documentació.

stats