Societat 08/12/2016

Europa perd fumadors i ja només ho són el 24% de la població

Espanya se situa a la mitjana i és un dels estats amb menys fumadors passius

Mario Martín Matas
3 min
Espanya és un dels estats membres on més s’ha reduït el nombre de persones que fumen, segons l’Eurostat.

BarcelonaRegular l’exposició al fum i limitar els espais dels fumadors funciona, com a mínim pel que fa a la reducció del tabaquisme entre la població. Aquesta és una de les conclusions que es poden treure de l’últim informe publicat ahir per l’oficina estadística de la Unió Europea (UE), l’Eurostat, sobre el percentatge de fumadors de més de quinze anys que hi ha a cada país europeu i que recull les dades del 2014, l’últim amb xifres oficials. Així doncs, com és lògic, els estats amb regulacions més restrictives pel que fa al consum de cigarretes presenten un índex inferior de fumadors, mentre que els més permissius són els que en tenen un percentatge més alt.

Europa perd fumadors i ja només ho són el 24% de la població

En general, un de cada quatre europeus fuma (24%), però la reducció que s’ha produït en menys d’una dècada en aquest percentatge s’enfila fins als vuit punts. En concret, agafant com a base un Eurobaròmetre específic sobre el tabac que va publicar la UE l’any 2010, es pot apreciar com el percentatge de fumadors era del 32% l’any 2006, però que l’any 2009 aquesta xifra va baixar al 29%. Durant l’últim quinquenni, per tant, la reducció del nombre de fumadors fins al 24% actual ha sigut a un ritme d’un punt percentual per any.

Bulgària i Grècia a la cua

En qualsevol cas, el percentatge de fumadors varia molt entre els 28 països que conformen la UE. A la banda alta hi ha Bulgària, amb un 34,7% de la seva població que es reconeix com a fumadora, i Grècia, amb un 32,6%. Van seguits d’Àustria, amb un 30% de fumadors; Eslovàquia, amb un 29,6%, i Letònia, amb un 29,5%. Per contra, entre els països amb un percentatge més baix de fumadors hi ha Suècia, amb un 16,7%; el Regne Unit, amb un 17,2%; Finlàndia, amb un 19,3%; Portugal, amb un 20%, i Luxemburg, amb un 20,4%. Espanya se situa lleugerament per sobre de la mitjana, amb un 25,3% de fumadors, tot i que destaca com un dels estats en els quals s’ha produït una reducció més important. L’any 2009 fumava el 35% de la població -fins i tot un punt més que l’any 2006-, però amb les reformes legislatives que van prohibir fumar als bars i restaurants el percentatge ha caigut de manera notable.

Un altre dels aspectes que inclou l’últim informe de l’Eurostat és la diferència que hi ha entre sexes. En aquest punt es confirma que, malgrat la incorporació progressiva de més dones al tabaquisme, continuen sent més els addictes homes, fins al punt que la proporció d’homes és de mitjana 9,2 punts més alta que la de dones -28,7% de fumadors enfront del 19,5% de fumadores-. A més a més, la UE també entra a diferenciar quants són fumadors diaris i quants ho són de manera ocasional, i en general arriba a la conclusió que per cada quatre fumadors assidus n’hi ha un que ho és de manera ocasional.

El percentatge de persones que estan exposades diàriament al fum del tabac -fumadors passius- també varia molt entre països, i novament la legislació hi juga un paper determinant. Al conjunt de la UE, el 21,6% de les persones hi estan exposades diàriament, però el diferencial entre estats és encara més gran. A Grècia, els fumadors passius són el 64,2%; a Croàcia, el 44,7%; a Bulgària, el 40,5%, i a Romania, el 37,6%. A la franja dels països més respectuosos amb la qualitat de l’aire dels no fumadors hi ha Suècia, amb el 5,9% de fumadors passius; Finlàndia, amb el 6,3%; Portugal, amb el 8,6%, i Hongria, amb el 9,9%. En aquest cas, Espanya millora la mitjana europea i se situa en un 15,5% de la població exposada diàriament al fum del tabac, el vuitè país amb un percentatge més baix. Efectes nocius sobre la salut a banda, el tabaquisme va a la baixa a Europa.

stats