Societat 15/10/2013

El 90% dels europeus respira nivells de contaminació perjudicials per a la salut

El comissari europeu de Medi Ambient recorda que hi ha més morts prematures per la pol·lució de l'aire que pels accidents de trànsit

Efe
1 min
Menys polució a Barcelona

Brussel·lesEl 90% dels ciutadans de la Unió Europea viuen exposats a nivells de pol·lució de l'aire considerats perjudicials per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons ha informat aquest dimarts l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA).

"Això influeix en la qualitat de vida dels ciutadans, ja que pot causar problemes respiratoris i morts prematures", ha subratllat el director de l'agència, Hans Bruyninckx, amb motiu de la presentació de l'últim informe de l'organització. Bruyninckx ha demanat als vuit estats membres que encara incompleixen la normativa comunitària –Espanya, França, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Finlàndia, Irlanda i Luxemburg– que apliquin les normes i ha enviat un missatge als ciutadans, els quals ha instat a reflexionar sobre l'impacte ambiental de decisions quotidianes com el mitjà de transport que trien per desplaçar-se.

Espanya incompleix els nivells de pol·lució exigits

Segons dades facilitades per l'AEMA, diverses ciutats de l'Estat segueixen incomplint els nivells recomanats de concentració d'ozó troposfèric i de diòxid de nitrogen. L'agència destaca que Madrid i Barcelona no respecten els sostres de diòxid permesos, produïts en gran part pels vehicles dièsel.

El comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, ha recordat que la pol·lució de l'aire és la principal causa mediambiental de mort a la UE i ha precisat que el 2012 va ocasionar més de 400.000 morts prematures, 10 vegades més que les morts en accidents de trànsit.

stats