Societat 22/12/2014

La façana de la Pedrera torna a lluir després d'onze mesos de restauració

Les obres han costat 1.250.000 euros, íntegrament sufragats per la Fundació Catalunya-La Pedrera

Acn
2 min
Façana de La Pedrera després dels treballs de restauració que han durant uns onze mesos / ACN

BarcelonaLa Pedrera ha descobert aquest dilluns la seva façana després d'onze mesos de treballs de restauració. El president de la Fundació Catalunya-La Pedrera, Germán Ramón-Cortés ha explicat que la rehabilitació de l'edifici ha tingut un cost total de 1.250.000 euros que s'han inclòs "íntegrament" en els pressupostos de la Fundació. Durant l'acte de inauguració l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha agraït el treball de la fundació en obres socials per a les persones més necessitades. En aquest acte també ha participat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que ha opinat que "un país que cuida el seu patrimoni és un país que mira cap endavant" i ajuda a reconèixer la "singularitat" de Catalunya.

Part de la restauració de la façana ha estat sufragada gràcies a la lona publicitària, que ha aportat un 50% del cost total de les obres. Aquesta lona ocupava tota la superfície des del Passeig de Gràcia 92 fins al carrer Provença 265, més de 2.600 metres quadrats. Tot i les obres s'han mantingut tots els projectes culturals, de territori, coneixement i d'impuls social que gestiona la fundació, arribant a més de 215 mil beneficiaris. El turisme tampoc s'ha vist afectat pels treballs de millora i durant els 11 mesos s'ha rebut més d'un milió de visitants, la "mateixa" xifra que l'any anterior ha recalcat Ramón-Cortés.

Aquesta restauració total de la façana és la tercera duta a terme des del segle passat i ha servit per netejar, reparat les fissures detectades i fer un tractament preventiu de cara a futurs treballs de restauració. Com ha admès l'alcalde Trias, la modernitat de l'edifici que representa la "creativitat" de Barcelona també suposa un "risc" com tenir que" renovar el metall" usat per forjar els balcons. El conjunt de la façana està format per pedra calcària del Garraf, en la part inferior, i pedra de Vilafranca en la resta de l'edifici. La porositat d'aquestes pedres, com ha explicat la Fundació, fa que l'aigua es filtri i arribi als ferros que sustenten l'edifici fent que "s'infli" i provoqui les esquerdes que s'ha hagut de reparar.

Els gegants i la PAH

L'acte d'inauguració a comptat amb l'actuació dels gegants i nans de La Pedrera que han amenitzat la cinquantena de persones que es trobava a les portes de l'edifici. Durant l'acte també s'ha pogut sentir els crits dels manifestants de la PAH de Barcelona, que es trobaven davant de la sucursal de Catalunya Caixa a l'altra vorera de carrer Provença, i que s'han traslladat a la porta de l'edifici en arribar l'alcalde, Xavier Trias.

stats