PROTECCIÓ DE DADES
Societat 07/10/2015

Facebook no podrà enviar dades d’usuaris europeus als EUA

La justícia europea corregeix la Comissió i anul·la la transmissió indiscriminada d’informació personal

Esther Herrera
3 min
Facebook no podrà enviar dades d’usuaris europeus als EUA

Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar ahir nul l’acord que mantenien la UE i els Estats Units des del 2000 sobre transmissió de dades personals de ciutadans europeus a l’altra banda de l’Atlàntic. El recurs judicial d’un usuari contra Facebook pot marcar un punt d’inflexió en la protecció de la informació dels usuaris d’aquesta xarxa social, però també d’altres empreses nord-americanes.

La legislació europea no permet que les dades personals dels seus ciutadans s’utilitzin fora de les seves fronteres, tret que el país de destinació utilitzi un tractament equivalent al que se li dóna a la UE. Sota aquesta premissa, la UE permetia des del 2000 que la informació dels usuaris europeus d’empreses nord-americanes es pogués transmetre als Estats Units, sota el paraigua d’un acord anomenat Safe Harbour - port segur, en anglès.

No obstant, la justícia europea creu que els Estats Units ja no són un país de confiança des que Edward Snowden, exinformàtic de l’Agència de Seguretat Nacional nord-americana, revelés el 2013 l’ús massiu i indiscriminat de dades personals que utilitzen els serveis de seguretat i espionatge del país. Tot, per una legislació que obliga les empreses del país a compartir la informació dels seus clients per qüestions de seguretat nacional.

A partir d’ara un estat europeu podrà bloquejar la seva transmissió de dades als Estats Units, a través de les agències nacionals competents, que podran rebutjar compartir informació amb el país, perquè ja no és un port segur. El Tribunal avisa que la Comissió Europea tampoc no ho podrà evitar. I carrega contra la NSA, ja que l’accés d’informació de les autoritats públiques de “manera generalitzada lesiona el contingut essencial de dret fonamental al respecte per la vida privada”. A més, també insta l’executiu comunitari a suspendre l’acord que manté actualment. Brussel·les va defensar ahir que ja estan treballant en nous canvis per millorar un marc legal “més segur” i “transparent”, segons va assegurar el vicepresident primer de la institució, Frans Timmermans. La UE i els Estats Units estan negociant un nou acord, i segons va avançar ahir la comissària de Justícia, Vera Jourová, s’intentarà finalitzar abans de l’estiu, tenint en compte les preocupacions esgrimides per la justícia europea.

La sentència pot convertir-se en un sisme per a l’activitat d’empreses nord-americanes com Facebook, Twitter, Apple i Amazon, ja que es veuran obligades a gestionar les dades dels seus clients des d’Europa. Però també és un punt d’inflexió en les relacions entre la UE i els Estats Units, ja que actualment negocien el tractat de lliure comerç (TTIP). L’administració nord-americana ja va enviar un comunicat a finals de setembre, quan es va publicar una interlocutòria preliminar del TJUE, en què criticava que amb un veredicte en contra de l’acord es posaria en perill “la lliure circulació d’informació”, i que la decisió del Tribunal es basa en “inexactituds”, en al·lusió a les revelacions de Snowden.

El cas, també conegut com a Europa contra Facebook, va néixer arran d’una demanda d’un jove austríac, Max Schrems, contra l’autoritat de protecció de dades d’Irlanda, on l’empresa de Mark Zuckerberg té la filial europea. Schrems considerava que Facebook no complia amb la directiva europea de protecció de dades, com l’emmagatzematge d’informació i fotografies, fins i tot després que els usuaris ho esborressin dels seus perfils.

stats