Societat 05/06/2019

Fapaes s'afegeix a les crítiques de la nova FP que prepara el Govern i diu que provocarà "desmotivació"

CCOO i la UGT tornen a demanar la retirada de la resolució del departament d'Educació

Ara
2 min
FP Dual: EL PLANTER de les empreses  L’èxit en la inserció dispara la demanda

BarcelonaEls sindicats i les associacions insisteixen: no volen els canvis que està impulsant el Govern en relació a la formació professional (FP). Després que els sindicats d'educació i les patronals emetessin un comunicat conjunt criticant els plans del departament d'Educació, CCOO i la UGT han tornat a reclamar la retirada de la resolució que regula la modalitat de formació professional dual, que el Govern vol aplicar ja el curs que ve. Per això, demanen "negociació i diàleg" a la conselleria i que es convoqui una mesa sectorial de FP, com a espai "legítim" per fer les negociacions.

En un comunicat, CCOO i la UGT volen recuperar la resolució "esmenada" que es va concertar dimarts passat en la comissió rectora de la FP, on es va eliminar, segons els sindicats, qualsevol referència als canvis curriculars i s'aportaven millores importants a la situació dels aprenents i dels professionals. Pel que fa als canvis curriculars, els dos sindicats creuen que els que s'han publicat perjudiquen i traslladen "confusió" al conjunt del sector, tant de l'àmbit públic com del privat, a través d'unes orientacions que es van enviar als centres la setmana passada. Els dos sindicats demanen la retirada d'aquestes orientacions i de qualsevol modificació curricular ''no consensuada'' amb el sector.

En global, els sindicats critiquen que els plans del Govern –impulsar un nou model de FP dual– també interfereixen en els plans de la formació professional convencional, ja que s'homogeneïtzen els dos models. Per això, tampoc les associacions de famílies estan d'acord amb els plans del Govern. La Fapaes ha afirmat que la resolució d'Educació augmenta la càrrega lectiva el primer curs i "presumiblement provocarà desmotivació i una caiguda del sistema de l'alumnat que no està motivat pels continguts merament acadèmics". A partir d’ara, a primer tots els alumnes seguiran el mateix currículum, i a segon decidiran si fer dual o no i, per tant, si només fan hores de pràctiques o bé una formació als centres de treball. En tots dos casos, però, les hores d’estada a l’empresa augmentaran: de 900 a 1.300 en el cas de la dual i de 300 a 482 en el de la convencional.

Segons diuen els pares, la coexistència d'alumnes de FP ordinària i dual al mateix cicle formatiu "provocarà l'existència d'alumnes de FP de primera i de segona", ja que uns faran mil hores remunerades (FP dual) i els altres 500 hores de pràctiques "gratis i sense cotitzar".

stats