Societat 15/11/2015

Felip Puig i Jordi Jané: dos consellers d'Interior que demanen perdó a Ester Quintana

L'exconseller d'Interior diu a Catalunya Ràdio, tres anys després dels fets, que lamenta "profundament" l'incident "des del punt de vista personal". L'actual titular del departament també es disculpa, en nom de la institució, en una entrevista al 3/24

Ara
3 min
Desestimen el recurs d’apel·lació dels mossos en el cas Ester Quintana

BarcelonaQuan ja ho havia fet el cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero –en un acte en què va demanar perdó per diversos casos d'actuacions polèmiques de la policia–, dos consellers es disculpen ara per l'actuació en què va perdre un ull Ester Quintana, ara fa tres anys. Avui ha estat l'actual conseller d'Interior, Jordi Jané, que en el moment dels fets era diputat de CiU al Congrés i per tant no hi va tenir cap vinculació, el que s'ha disculpat en nom del departament.

"Jo també demano disculpes, perquè si en el marc d'aquesta situació policial es va causar aquest mal, com sembla que les investigacions conclouen, no podem fer altra cosa que demanar disculpes i intentar que actuacions com aquestes no tornin a passar", ha dit Jané en una entrevista al Canal 3/24.

Jané ha estat interpel·lat sobre el tema perquè ahir, dia del tercer aniversari dels fets, l'exconseller d'Interior Felip Puig va demanar perdó "des d'un punt de vista personal" a Ester Quintana. Puig va assegurar a Catalunya Ràdio que lamenta "profundament" la situació que es va generar i, per això, demana disculpes a Quintana, tot i argumentar que no ho pot fer des del punt de vista "institucional" fins que no es demostri al judici que la pèrdua de l'ull es va produir per l'impacte d'un projectil llançat per un agent dels Mossos d'Esquadra: "No puc prejutjar perquè sempre se'm va manifestar que no havia sigut un mosso", va adduir.

Malgrat aquestes declaracions, l'advocada del sotsinspector dels Mossos d'Esquadra, un dels dos acusats en el judici que s'ha de celebrar, ja va dir al juliol que les lesions "van ser produïdes per l'impacte d'un objecte que va sortir d'una arma policial". Va fer-ho en una vista sobre unes proves que reclamava la defensa dels agents, i ja en aquell moment Puig va assegurar que es tractava d'una "estratègia" judicial. "Em reafirmo en el que vam sostenir el director general dels Mossos [aleshores Manel Prat] i jo", va dir llavors Puig.

Aquell moment va ser la primera vegada que, per part de la defensa dels agents, s'admet que un projectil policial va fer que Quintana es quedés sense l'ull esquerre. L'advocada de l'altre mosso acusat, l'escopeter, no va dir res ni va desmentir que l'origen de les ferides fos policial, com tampoc no ho va fer l'advocat de la Generalitat, que no va demanar la paraula per contradir-ho, segons va confirmar l'advocada d'Ester Quintana, Laia Serra.

Tot i que les bales de goma van quedar prohibides arran de l'escàndol d'Ester Quintana i d'altres casos semblants, i el jutge d'instrucció ja va concloure que la ferida l'havia causat una pilota de goma, la defensa dels agents implicats insistirà, presumiblement, a posar en dubte l'arma que va causar les ferides a Quintana i, per tant, la identitat dels agents que les haurien causades. És l'última estratègia de la defensa, després que els mossos canviessin d'advocats, per intentar sortir-se'n. De fet, l'asseguradora de la Generalitat ja va admetre al setembre el pagament d'una indemnització a Quintana que, sense evitar el judici, pretén ser una mostra de bona voluntat per part de l'administració.

El cas Quintana va causar la dimissió del llavors director general dels Mossos, Manel Prat, que havia defensat que les ferides les havia causat un objecte que no tenia res a veure amb el dispositiu policial. L'exconseller d'Interior Felip Puig va mantenir la mateixa versió, i el seu successor, Ramon Espadaler, va insistir que no s'havien disparat bales de goma el 14 de novembre del 2012. Ara bé, segons ha explicat Quintana aquest dissabte també a Catalunya Ràdio, en una entrevista amb motiu del tercer aniversari del cas, tant Espadaler com Jordi Jané –l'actual conseller– sí que li han trucat per demanar-li perdó, una cosa que Puig no ha fet. "Si no són responsables dels seus actes, per què cobren?", s'ha preguntat Quintana, que ha lamentat que Puig no hagi assumit les responsabilitats que considera que li pertocarien.

stats