Societat 21/02/2019

Restablerta la circulació de trens després de l'ocupació de les vies de plaça Catalunya

Desenes de persones han baixat a les andanes en dues ocasions, en una acció que ha durat unes dues hores

Ara
3 min
Algunes de les persones que han ocupat les vies de tren de l'estació de plaça Catalunya

BarcelonaLa circulació de trens s'ha restablert a l'estació de Rodalies de plaça Catalunya de Barcelona després que desenes de persones hagin ocupat les vies entre les 13.00 h i les 15.00 h per la vaga general del 21-F. Els manifestants han baixat a les andanes en dues ocasions i des de les 16.00 h Renfe ha informat que el servei torna a funcionar. Abans de restablir la circulació, un tren ha recorregut el túnel entre l'estació de plaça Catalunya i la d'Arc de Triomf, perquè alguns manifestants havien entrat al túnel en aquesta direcció. Els Mossos d'Esquadra han demanat que hi passés un tren sense servei per garantir que no hi quedés ningú ni cap objecte.

Desenes de persones han ocupat les vies de plaça Catalunya en dues ocasions. Mentre ha durat l'acció, Renfe ha informat que s'havia interromput la circulació de trens de les línies R1, R3, R4 i R12, que s'han desviat a l'estació de passeig de Gràcia. La primera ocupació de les vies ha sigut pocs minuts després de les 13.00 h. Quan algunes persones ja havien baixat a les andanes, l'estació s'ha omplert d'estudiants que venien de la concentració de plaça Urquinaona, encara que els antiavalots dels Mossos han impedit que entressin a les vies, bloquejant amb un cordó policial l'accés a les màquines validadores. Tot i que Renfe ha anunciat que havia tancat l'accés a l'estació, els ciutadans podien entrar i sortir sense problemes al vestíbul principal.

En aquest punt s'ha viscut un dels moments més tensos, perquè els estudiants s'han encarat als agents a pocs centímetres de distància. Han cantat proclames com ara "Els carrers seran sempre nostres" i "1 d'octubre, ni oblit ni perdó". Quan havien passat uns 40 minuts, els Mossos que estaven a les vies han desallotjat de manera pacífica les persones que les estaven ocupant, que s'han dirigit al vestíbul de l'estació.

El cordó dels Mossos per impedir que els manifestants entressin a les vies

La trentena dels agents que hi havia a les vies i la desena que estava al vestíbul han marxat de l'estació de plaça Catalunya. Un cop els Mossos han sortit de l'estació, s'ha produït un altre dels moments més tensos, amb alguns incidents violents, ja que els agents han carregat contra els manifestants a l'exterior de plaça Catalunya. Segons la policia, els concentrats han llançat objectes contra el cordó dels antiavalots.

Dins l'estació, davant l'absència de policia, algunes persones han tornat a baixar a les vies i les han tornat a ocupar. En aquesta segona ocupació, s'ha tractat d'un grup de joves, alguns dels quals menors d'edat. Els manifestants s'han assegut a les vies, on fins i tot han tret menjar per dinar i s'han fet 'selfies'.

Alguns manifestants han tret menjar per dinar i s'han fet 'selfies'

La vaga del 21-F, al transport

Pel que fa a la resta del servei de Rodalies, al matí s'ha circulat en un únic sentit a l'estació de Maçanet-Massanes per la crema de matalassos a les vies. Segons Renfe, el servei també ha quedat tallat durant menys d'una hora entre Sitges i Vilanova i la Geltrú per l'ocupació de les vies. Els trens de Rodalies funcionen amb uns serveis mínims del 33% durant tot el dia.

En el cas dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), la línia Barcelona-Vallès funciona amb normalitat després d'haver interromput la circulació a primera hora del matí a l'estació de Sant Cugat per la presència de persones que ocupaven les vies. FGC ha informat, poc després de les 7.00 h, que els talls afectaven les vies a l'altura de Sant Cugat. Al cap d'una hora, el servei s'ha restablert. Amb motiu de la vaga, FGC ofereix uns serveis mínims del 50% en hora punta -de 6.30 h a 9.30 h i de 17.00 h a 20.00 h-. La resta de la jornada és del 25%.

Els talls viaris dels manifestants han repercutit en la circulació de les línies d'autobús de Barcelona. Diverses línies de bus han quedat aturades o han alterat el recorregut al llarg del matí. Segons TMB, les línies d'autobús han resultat afectades a la Gran Via -en dos punts: a l'altura del carrer Entença i del carrer Marina-, al carrer Aragó amb Marina, a la plaça de Sants i a la Via Augusta amb el carrer Vergós. Els serveis mínims són del 50% en hora punta i del 25% durant la resta de la jornada.

Pel que fa al metro de Barcelona, segons TMB el servei és del 100% en les línies L9, L10 i L11. En la resta de línies el servei és menor, entre el 60% i el 91%.

stats