Societat 06/07/2016

Fiança milionària per als principals investigats del Cas Innova

El jutge demana en total 152 milions d'euros als 19 investigats, entre ells, Josep Prat i l'exalcalde Lluís Miquel Pérez

Montse Riart
2 min
Josep Prat durant la compareixença davant de la comissió de sanitat del Parlament/MANOLO GARCÍA

BarcelonaEl jutge de Reus ha fixat una fiança de vuit milions d'euros per a cadascun dels 19 implicats en una de les investigacions principals del Cas Innova. Es tracta del suport i de la injecció econòmica que van fer a l'empresa Shirota. El jutge assegura que aquesta societat va "fer desaparèixer" els quatre milions d'euros que hi va invertir l'Ajuntament. Entre els investigats hi ha l'exdirector d'Innova, Josep Prat, i l'exalcalde socialista de Reus, Lluís Miquel Pérez.

El jutge considera que l'exalcalde Lluís Miquel Pérez i l'exdirector d'Innova, Josep Prat van "instrumentalitzar" aquesta entitat municipal per beneficiar una empresa privada: per una banda li haurien facilitat un aval de tres milions d'euros, i de l'altra li haurien injectat quatre milions més.

Els investigats tenen fins al 30 de setembre per dipositar o per presentar un recurs contra les fiances, que sumen un total de 152 milions d'euros i que han de servir per cobrir eventuals responsabilitats que es poguessin derivar del judici.

Una operació d'"esquena" a tothom

El magistrat assegura que els investigats van actuar amb "un obscurantisme impropi d'una institució pública". Assegura que totes les decisions es van prendre "d'esquena" al ple de l'Ajuntament, i que el finançament del consistori s'hauria d'haver limitat al 40% del projecte.

Segons el jutge, Shirota es va crear per un "pacte de socis" i amb un objectiu "presumptament delictiu": afavorir l'empresa privada que hi havia al darrere de la nova mercantil.

Descontrol "groller" de les finances de l'Ajuntament

El jutge no només responsabilitza l'exdirector d'Innova i l'exbatlle de les irregularitats, sinó que implica tot l'antic equip de govern socialista. Assegura que tots van "ignorar deliberadament" les seves obligacions fins al punt de permetre que "sortissin diversos milions d'euros de les arques municipals cap a Shirota, amb l'única finalitat d'engreixar el patrimoni" d'una empresa privada.

En l'escrit, atribueix als investigats una "falta grollera de control dels diners públics" i de coneixement de les lleis: "A un representant públic, el mínim que se li ha d'exigir és que conegui la legislació local".

stats