Societat 12/06/2018

Filosofia, història de l'art o cultura audiovisual: quan la presència d'autores a la selectivitat és nul·la

A l'examen d'anàlisi musical s'han d'estudiar 40 obres i no n'hi ha cap d'una dona

Laia Vicens
2 min
Un grup de noies comenta l'examen de la selectivitat, a la facultat de Biologia de la UB

BarcelonaEls alumnes de la selectivitat d'aquest any han pogut defensar la seva opinió sobre si "existeix igualtat efectiva entre homes i dones en l'actualitat" a l'examen de castellà. Potser la resposta la tenien en les mateixes proves d'accés a la universitat (PAU): hi ha matèries en què la presència de dones és nul·la. És el cas de filosofia, llatí, grec o anàlisi musical. En d'altres, com història de l'art o cultura audiovisual, hi ha una presència escassíssima de dones (en els dos casos és el 3%).

D'aquesta enorme desigualtat de gènere se n'ha fet ressò la Unitat d'Igualtat de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Així, filosofia és un dels exàmens amb cap autora entre el material obligatori. S'han d'estudiar cinc autors (Plató, Descartes, Locke, Mill i Nietzsche), i cap és una dona. "On són Hipàtia, Safo, Cornèlia, Harriet Taylor, Judith Butler, Angela Davis...?", es pregunten des d'UPF Igualtat. A grec i a llatí passa el mateix: des de Terenci o Ovidi fins a Sòfocles o Eurípides, però no hi ha cap autora que sigui obligatòria de llegir. Més cruent encara és el cas d'anàlisi musical, en què del llistat de 40 obres per analitzar no hi ha ni una representant femenina.

Per un motiu semblant també és "flagrant" el cas d'història de l'art, en què els estudiants s'han d'aprendre una seixantena d'obres. Si bé és veritat que en molts casos se'n desconeix l'autor, de la quarantena d'obres contemporànies només dues són d'autores: 'El marxisme sanarà els malalts', de Frida Kahlo, i 'Maman', de Louise Bourgeois.

A cultura audiovisual passa una cosa semblant. Hi ha un llistat de 113 pel·lícules que poden entrar a l'examen de la selectivitat. Només hi apareixen tres dones: una és Mar Coll, amb 'Tres dies amb la família', i les altres dues són les germanes Wachowski, autores de 'Matrix'. Aquest cas és encara més rellevant per a UPF Igualtat, perquè es podria tractar d'un cas de "transfòbia", ja que als documents oficials de les PAU hi apareixen citats com a "germans Wachowski". Fa dos anys, Lilly Wachowski va anunciar que és una dona transgènere –abans coneguda com a Andy–. Seguia així els passos de la seva germana i companya creativa Lana.

La presència de Rodoreda salva la prova de català

Els casos anteriors són d'assignatures optatives de la fase específica, però en les assignatures de la fase general tampoc millora la presència de dones. A castellà, les lectures obligatòries per aquest curs eren Miguel de Cervantes i Federico García Lorca (que és la que ha entrat). L'any que ve hi haurà 'Los niños tontos', d'Ana María Matute, i un recull de poemes del segle XX de 15 autors en què no hi ha cap autora. A partir del 2020 s'esborrarà del tot la presència de dones perquè les obres que s'analitzaran són 'Luces de bohemia', de Valle-Inclán, i Lazarillo de Tormes, que és anònim.

El de català és l'únic cas paritari, però perquè els autors obligatoris són dos i un és Mercè Rodoreda. L'altre, Àngel Guimerà. Des d'UPF Igualtat reclamen que "es mostrin autores" també a l'hora de preparar l'accés a la universitat, perquè és important que "cap autora caigui en l'oblit".

stats