Societat 27/06/2011

La Fiscalia de Medi Ambient vol fer un seguiment i comparar les dades de contaminació de l'aire de Barcelona

El fiscal també ha sol·licitat estudis epidemiològics fets per incorporar-los a la investigació

Agències
2 min

BarcelonaEl fiscal de delictes mediambientals, Antoni Pelegrín, ha sol·licitat informes epidemiològics fets o que s'estiguin fent per incorporar-los a les diligències preprocessals que ha obert per conèixer la contaminació de l'aire de Barcelona i si l'administració està actuant per rebaixar-los.

La Fiscalia de Catalunya va demanar explicacions fa unes quantes setmanes al Departament de Territori i Sostenibilitat per la insuficiència dels seus mesuraments sobre contaminació, després de detectar que els controls atmosfèrics no són diaris i són menys freqüents a l'estiu. També va sol·licitar a la Generalitat que justifiqui els motius d'aquests mesuraments selectius, en el marc de les diligències preprocessals que manté obertes sobre els nivells de contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

El ministeri públic va sol·licitar a la Direcció General de Qualitat Ambiental les seves dades sobre els nivells de qualitat de l'aire registrats el 2010, així com un informe sobre la mitjana anual -trimestral en el cas de 2011- de pol·lució atmosfèrica i va comprovar que els mesuraments no són diaris i, a més, la freqüència dels controls disminueix en època estival, quan solen tenir lloc els episodis més grans de pol·lució.

La fiscalia ha indicat que farà un seguiment de les dades de contaminació aquest any per comparar-los amb els de l'any anterior i seguirà insistint perquè els mesuraments es facin diàriament, com estableix la legislació europea.

En aquest sentit, ha recordat que la legislació europea estableix que no es poden superar els límits de partícules en suspensió en l'aire 35 dies a l'any i que sospita que els mesuraments no es fan diàriament perquè no se certifiqui la superació d'aquesta xifra.

En qualsevol cas, la fsicalia ha indicat que la finalitat de la investigació és actuar per la via contenciós administrativa si es comprova que la Generalitat no està fent correctament els controls de qualitat atmosfèrica i no s'estan prenent mesures.

stats