La Fiscalia investiga la marxa neonazi i homòfoba al barri madrileny de Chueca

El ministeri d'Igualtat i el de Drets Socials també presenten una denúncia per delicte d'odi

2 min
Manifestació neonazi al barri de Chueca de Madrid aquest dissabte

MadridLa Fiscalia Provincial de Madrid, en coordinació amb el fiscal de sala delegat d'Odi i Discriminació, ha obert diligències d'investigació per la marxa neonazi que dissabte es va celebrar al barri de Chueca en què es van cridar càntics homòfobs. Un grup d'ultres es va passejar per aquest barri, bressol del col·lectiu LGTBI, al crit de "Fora sidosos de Madrid" i "Fora mariques dels nostres barris". El ministeri públic ha instat la Brigada Provincial d'Informació i la Delegació del govern espanyol a recopilar informació sobre els fets i aclarir si són constitutius d'un delicte d'odi.

Per part del govern espanyol, el ministeri d'Igualtat i el de Drets Socials també han presentat davant la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació una denúncia contra la mobilització convocada per Madrid Seguro, teòricament per protestar contra les agendes 2030/2050. Els dos departaments, liderats per Unides Podem, consideren un agreujant del possible delicte que la marxa es difongués a través d'internet, fet que va provocar que els missatges resultessin accessibles a un elevat nombre de persones. A més, creuen que els fets són "idonis per alterar la pau pública i crear un greu sentiment d'inseguretat o temor entre els integrants dels grups destinataris dels missatges d'odi i discriminació".

La portaveu de Podem, Isa Serra, ha subratllat aquest dilluns que col·lectius minoritaris com el LGTBI pateix un "problema de seguretat" i que cal combatre els "discursos de la ultradreta". En aquest sentit, ha carregat contra el president de Vox, Santiago Abascal, per haver dit que "es distancia" de la marxa de dissabte alhora que els seus mitjans afins "donen ales" a aquest tipus de mobilitzacions. Des del PSOE, la dirigent del PSC Eva Granados també ha vinculat els fets de Chueca amb les formacions polítiques que "viuen instal·lades en la crispació i la confrontació, que traslladen als carrers". "L'extremisme viu de crear un clima insuportable", ha criticat Granados en roda de premsa des de Ferraz.

Serra també ha destacat que no ha sentit la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, condemnant els fets. El seu conseller d'Interior i Justícia, Enrique López, s'hi ha referit aquest dilluns i n'ha fet una "condemna sense pal·liatius". El dirigent del PP ha advertit que les forces de seguretat de l'Estat haurien pogut dissoldre la manifestació si haguessin tingut constància que s'hi estaven cometent delictes. "El lloc on es desenvolupava la marxa hauria d'haver posat l'autoritat governativa [la Delegació del govern espanyol a Madrid] en prevenció de l'objectiu de la manifestació", ha afirmat López, que ha qualificat "d'absolutament vergonyós" que l'esquerra pretengui imputar a altres forces polítiques la causa d'aquest tipus de marxes.

Sanció administrativa als convocants

La Delegació del govern espanyol a Madrid va autoritzar la mobilització atès que el motiu de la protesta no era el que va acabar sent. Aquest dilluns la delegada de l'executiu estatal a la capital espanyola, Mercedes González, ha demanat perdó al col·lectiu LGTBI pels insults i amenaces dels assistents, i ha afirmat que actuarà un cop rebi els informes policials de la marxa. Acudirà a la Fiscalia i iniciarà les sancions administratives que corresponguin davant "l'engany" de l'associació convocant

stats