Societat 23/06/2015

La Flama del Canigó: 50 anys unint els Països Catalans

Fa mig segle la tradició va creuar la frontera amb la Catalunya del Nord

Ara
2 min
La Flama del Canigó arriba a la plaça Sant Jaume / PERE VIRGILI

BarcelonaLa Flama del Canigó arriba avui a Flama del Canigó400 municipis dels Països Catalans, tal com passa cada any des que el 1965 va creuar per primera vegada la frontera de la Catalunya del Nord, sota administració francesa. Llavors ja feia deu anys que Francesc Pujades –acompanyat d'alguns amics– havia pujat al cim del Canigó per primera vegada en una revetlla de Sant Joan, amb un feix de llenya, i hi va encendre una foguera que es podia veure des de molts pobles.

L'any següent hi va tornar i, alhora que van encendre el foc al cim, a molts pobles des d'on es veia la Flama van fer les seves fogueres. El 1963 es van començar a encendre les flames dels pobles amb el foc que baixaven del Canigó després d'encendre-hi la foguera. L'any següent la Flama ja no es va apagar: des de llavors, entre revetlla i revetlla continua cremant al Castellet de Perpinyà. El 1965 va creuar la frontera que separa els estats espanyols i francès i es va començar a escampar per tots els Països Catalans. Ara, la matinada del 22 al 23 de juny es torna encendre el foc al Canigó i el dia de la revetlla la Flama s'escampa per centenars de municipis.

Amb motiu del mig segle que fa que la Flama va fer el "salt" de la frontera per unir els Països Catalans, el pregó que es llegeix aquest any abans d'encendre les fogueres a cada població l'ha fet Nemesi Solà, un dels fundadors de la Flama del Canigó. Hi recorda: "Aquesta nit màgica i tota la diada de demà dia 24 de juny, festa nacional dels Països Catalans, ens agermana a tots, siguem del nord o del sud, de terra endins i de mar enllà, fruit de l’herència de l’antic solstici d’estiu que d’origen mil·lenari i que amb el pas dels segles, la seva celebració ha esdevingut tradició i costum, la més antiga del nostre país". El podeu llegir sencer aquí.

stats