Societat 17/12/2019

Les forces independentistes segellen amb Colau l'acord per apujar les taxes el 2020

El govern municipal manté converses amb ERC i JxCat pels pressupostos

C.l./m.o./j.m.
2 min
La plaça del Sol tindrà més terrasses que actualment

BarcelonaCinc mesos de negociacions ha necessitat el govern d'Ada Colau per aprovar les ordenances fiscals del 2020. I avui, finalment, s'ha anunciat l'acord. Les ordenances fiscals, que fixen com seran les taxes i els impostos del proper any, feia temps que no s'aprovaven al consistori barceloní, que els últims tres anys havia funcionat amb les taxes municipals congelades. El pacte entre govern i forces independentistes permetrà aprovar un primer paquet d'ordenances abans del Nadal que inclou increments com el de l'IBI, l'impost de vehicles, l'augment del cost de la grua o de la discutida taxa de terrasses per als bars i restaurants. La resta de taxes i impostos, així com els pressupostos, se seguiran negociant amb la intenció d'aprovar-los en el primer ple de l'any.

El paquet de mesures fiscals que s'aprovaran en el ple de divendres tindrà els vots a favor de BComú, el PSC i ERC, i l'abstenció de JxCat. El regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha qualificat de "gran acord amb majoria històrica" el pacte que ingressarà als comptes de la ciutat 66 milions d'euros. "L'aprovació de l'ordenança és un dels acords dels últims anys a què s'arriba amb una majoria més àmplia", ha destacat Martí, que ha concretat que un total de 33 regidors de 41 permetran que tirin endavant les noves mesures.

Les terrasses

Un dels aspectes més polèmics és l'increment de la taxa de terrasses, un conflicte que fa anar de corcoll el consistori des del mandat anterior. Finalment, a partir de la pressió que ha exercit el Gremi de Restauració, s'ha reduït la forta pujada que havien proposat comuns i socialistes en un 33% i, a més, es facilitarà el pagament fraccionat. Tant ERC com sobretot Junts per Barcelona, consideraven que l'increment previst inicialment era exagerat. Aquesta taxa no s'actualitzava des de 2009, tot i el boom de terrasses que va viure la ciutat a conseqüència de la llei antitabac. Actualment, al carrer més car de Barcelona, a la Rambla, els restauradors paguen 0,46 euros per metre quadrat i dia de terrassa.

"Hem arribat a un punt d'equilibri", ha dit aquest dimarts la regidora de comerç i mercats, Montserrat Ballarín, que ha afegit que es tracta d'un acord "just i adequat" per les despeses de la ciutat. El regidor d'Esquerra Jordi Coronas ha celebrat la moderació de l'augment que el govern havia plantejat en la seva proposta inicial, i també ha posat en relleu les diferents casuístiques a què s'enfronten els establiments de la ciutat, alguns "en carrers amb obres de llarga durada o amb un valor del sòl diferent". La regidora de Junts per Barcelona, Elsa Artadi, ha criticat que era "inacceptable que d'un any per un l'altre es facin increments del 800%". Artadi ha destacat que gràcies al seu partit, la taxa no es dispararà tant i per tant "els establiments de restauració podran seguir sent competitius i no morir ofegats".

Pel que fa a la negociació dels pressupostos, el regidor republicà, Jordi Castellana, va assegurar que "la feina està molt verda". "Estem d'acord en alguns aspectes però hem d'entrar al detall. Estem en converses però lluny de tenir un acord. Abans d'acabar l'any es pràcticament impossible que arribem a l'acord", ha afegit.

stats