Mossos d'Esquadra
Societat 16/12/2022

El primer (i fred) retrobament entre Estela i Elena

El conseller nomena formalment els sis nous comissaris del cos

4 min
Els sis nous comissaris amb el director general de la Policia, el conseller Elena i el comissari en cap Sallent

BarcelonaEl destí ha volgut que el primer retrobament públic entre el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra sortint, Josep Maria Estela; l'entrant, Eduard Sallent; i el conseller, Joan Ignasi Elena, fos pel tema que va provocar el trencament definitiu entre els tres. Des que Elena va decidir cessar Estela i situar Sallent al capdavant dels Mossos encara no s'havien vist, i això que ja fa dos mesos de la decisió. La tensió venia de lluny, però el detonant va ser l'elecció de les noves comissàries. Elena i Estela no van coincidir en la tria i dos dies després el comissari en cap passava a ser el cap de la regió de Ponent. El retrobament podia haver sigut de moltes maneres, però ha sigut per l'element de la discòrdia. Aquest dijous les noves comissàries prenien possessió del càrrec en un acte al departament d'Interior, i allà hi eren tots dos.

Interior ha enviat una invitació als 17 comissaris en actiu del cos i n'han comparegut 11. Estela ha vingut des de Lleida, però potser la seva presència era inexcusable perquè després hi havia un gabinet antiterrorista al mateix departament. En tot cas, ha mantingut un perfil baix i complidor, sense mostrar cap gran efusivitat cap als nous comissaris i aplaudint lleugerament el discurs d'Elena en què el conseller refermava els principis del seu departament. En acabat ha sigut dels primers que s'han allunyat dels focus per anar al gabinet. Amb Sallent, amb prou feines s'han saludat, un distanciament que ja s'havia evidenciat abans del cessament d'Estela.

Estela durant l'acte d'aquest dijous al departament d'Interior.

El protagonisme, però, avui se l'han endut les quatre noves comissàries i els dos nous comissaris. En un acte solemne, els fins ara intendents han rebut el distintiu del nou càrrec. En les pròximes setmanes, amb un decret de reestructuració, se sabran les seves noves ubicacions. Només hi ha una cosa que està clara: tal com va explicar la setmana passada l'ARA, cap d'ells serà el nou cap del cos, ja que Elena ha consolidat Sallent al capdavant dels Mossos.

Selfie dels nous comissaris dels Mossos.

Aquests són els perfils de les noves comissàries. Amb aquestes incorporacions, el cos passa a tenir 32 comissaris, 24 dels quals estan en actiu. També es passa de 3 a 7 dones.

Sílvia Catà

Sílvia Catà

Llicenciada en administració i direcció d'empreses per la Universitat Autònoma de Barcelona, Catà va fer els primers passos com a policia a Girona. També ha passat per la regió Metropolitana Nord i Barcelona abans d'assumir responsabilitats. Es va estrenar liderant l'àrea bàsica de Mollet del Vallès i els últims anys ha anat ascendit dins de la regió policial de Barcelona: primer com a coordinadora regional de seguretat ciutadana i actualment com a subcap d'una regió que també lidera una dona, la comissària Marta Fernández.

Monica Luis

Mònica Luis

La nova comissària Luis també va començar servint a Girona i ha passat per la Catalunya Central, la regió Metropolitana Nord i la Sud. És llicenciada en psicologia i en psicopedagogia, i té un postgrau superior de direcció i gestió de seguretat pública, on ha centrat bona part de la seva carrera com a policia. Els darrers anys ha sigut cap de l'Àrea Tècnica de Planificació de dispositius i en l'actualitat és cap de la Comissaria General Tècnica de Planificació de la Seguretat.

Rosa Bosch

Rosa Bosch

És la nova comissària que ocupa un càrrec de més responsabilitat. Ja com a intendenta la van nomenar membre de la Prefectura, el màxim òrgan de govern del cos. Quan el departament d'Interior s'imagina una dona al capdavant dels Mossos en un futur, el seu nom surt en totes les travesses. Diplomada en turisme, ha passat pel Pirineu i per les tres regions metropolitanes. També ha liderat l'àrea policial de Sant Feliu de Llobregat, ha sigut cap de l'Àrea de Cooperació Internacional i subcap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació.

Mossos d'Esquadra

Miquel Àngel Garcia

A diferència de les seves antecessores, Garcia no va començar al territori, sinó a l'Àrea Penitenciària. És enginyer electrònic i de telecomunicacions i en el seu currículum destaca que va ser cap de la Divisió de Policia Científica. Abans va liderar l'Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu i actualment és subcap de la Comissaria Superior de Coordinació Central.

Montse Estruch

Montse Estruch

Llicenciada en psicologia, la nova comissària Estruch va començar al territori, passant per Girona i les regions Metropolitana Nord i Sud. A més, ha sigut subcap de l'Àrea Bàsica Policial de Badalona i cap dels Mossos a l'Hospitalet. Actualment, és sotscap de la regió policial Metropolitana Nord, la més conflictiva de tot el país.

Ramon Chacon

Ramon Chacón

El nou comissari Chacón té des de fa un any un dels càrrecs més importants del cos: cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal. Abans de substituir l'intendent Toni Rodríguez, va liderar la Divisió d'Investigació Criminal i també ha sigut cap de la regió policial de Tarragona i dels Mossos a l'Alt Penedès. És enginyer tècnic industrial químic i enginyer en organització industrial.

stats