Mossos d'Esquadra
Societat 09/12/2022

El lideratge femení als Mossos haurà d'esperar: Elena consolida Sallent

Interior descarta per ara nous canvis per situar una dona al capdavant del cos, però Rosa Bosch assumirà més responsabilitats a la cúpula

3 min
Joan Ignasi Elena i Eduard Sallent

BarcelonaApartant el major Josep Lluís Trapero del capdavant dels Mossos d'Esquadra, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va dir que buscava una nova etapa de lideratge coral sense personalismes. Va triar el comissari Josep Maria Estela per liderar el cos, el comissari Eduard Sallent perquè l'acompanyés i la intendent Rosa Bosch per completar una prefectura on també hi havia la inspectora Montserrat Escudé com a portaveu. Però la mala relació personal va fer que el lideratge coral anés a mal borràs. El tàndem entre Estela i Sallent no va quallar, fins al punt que el cap del cos va posar el seu càrrec a disposició del conseller a finals d'estiu perquè tenia la sensació que Sallent se'l saltava. La cúpula d'Interior, que feia mesos que no estava del tot contenta amb Estela, va començar a pensar en un pla B: aguantar fins a Nadal i substituir-lo per una comissària en cap, la primera de la història. Amb la sortida d'Estela ha augmentat el pes femení a la cúpula, però per veure una comissària en cap caldrà esperar.

L'executiu tenia la mirada posada en la nova fornada de comissàries que al desembre ja ho serien formalment. A finals de setembre fonts del departament insistien a no descartar que la nova cap del cos sortís d'allà. Però va ser precisament l'elecció dels nous comissaris el que va fer que tot es precipités. El 14 d'octubre, Elena i Estela es van reunir per triar els nous comissaris i van xocar: el conseller volia quatre dones i dos homes i el cap del cos quatre homes i dues dones. Tres dies després, Elena el cessava.

"El comissari Eduard Sallent assumirà l’encàrrec de funcions", assegurava aquell primer comunicat d'Interior. Llavors la conselleria ja evitava dir que Sallent passava a ser comissari en cap "en funcions" i optava per fer servir aquesta estranya fórmula, "de funcions". Aquell mateix dia, cap càrrec d'Interior volia dir que es tractés d'un encàrrec temporal i amb el temps aquest escenari, que no era una mesura puntual, ha agafat força: el lideratge de Sallent s'ha consolidat.

Sallent és el cap dels Mossos d'Esquadra amb totes les potestats i amb una resolució emesa per la secretària general del departament que així ho confirma. A més, tres dies després del cessament d'Estela, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) publica una modificació de la composició del Consell de la Policia precisant que Sallent ara passava a ser comissari en cap. Ni en funcions ni temporal. Tant és així, que la idea de situar una dona al capdavant del cos per Nadal ja no està a sobre la taula d'Elena. Veus del Govern insisteixen que hi continuen apostant, però que ara no hi ha les circumstàncies per fer-ho. El present i el futur passa per Sallent, amb qui esperen recuperar la pau als Mossos. "Ha vingut per quedar-se", diu una veu de la Generalitat.

El paper de Rosa Bosch

En paral·lel, Interior perfila el paper que assumiran noves comissàries, que ja poden incorporar-se als nous càrrecs perquè el 2 de desembre van acabar el curs. No serà fins a la setmana que ve, però, que el departament rubricarà el nomenament com a tal en un acte. Quan situar una dona al capdavant del cos semblava el pla de l'etapa post-Estela, totes les mirades se centraven en la intendent Rosa Bosch. Tot i que ara fonts del departament descarten que passi a ocupar el càrrec de cap del cos, aquesta nova comissària sí que assumirà més funcions a la prefectura. Amb el nou rang, Bosch tindrà més competències i més presència.

En l'acte, Interior encara no desvelarà quines seran les destinacions dels comissaris. Això dependrà del decret de reestructuració que s'aprovarà a finals d'any. Es crearan noves comissaries, com la de TIC o la de ciberdelinqüència, que podrien ser el seu destí. Bosch, però, es quedarà a la prefectura i tot apunta que Ramon Chacón també es mantindrà com a cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal després d'ascendir a comissari.

D'esquerra a dreta, la intendenta Rosa Bosch, el comissari Josep Maria Estela i el comissari en cap Eduard Sallent.

Encara que no es toqui la figura del comissari en cap, els Mossos viuran d'aquí a poques setmanes un seguit de canvis a la cúpula enmig d'un malestar que s'arrossega (amb diferents pics d'intensitat) des de fa mesos. Un sector del cos continua parlant d'ingerències polítiques i creu que el fet de situar nous lideratges respon a la voluntat de la conselleria de tenir policies que acceptin intromissions. Que el lideratge de Sallent vagi per llarg tampoc agrada a aquest sector: l'excap de la Comissaria General d'Investigació Criminal dels Mossos Toni Rodríguez va acusar l'actual cap de pressionar-lo perquè informés sobre causes polítiques. El temps dirà si Sallent donarà a Elena pau o més guerra.

stats