ENTRADA EN VIGOR DE LA NOVA LLEI ANTITABAC
Societat 03/01/2011

Els fumadors envaeixen les terrasses i desafien el fred

Els cendrers dels bars han desaparegut. Al matí del primer dia en què no s'hi podia fumar, les terrasses eren plenes. Al vespre, fumadors resignats sortien a fer un cigarret, passant fred, a fora dels locals.

Marta Bausells
2 min
La terrassa d'un bar de la ronda de Sant Pau, a Barcelona, plena ahir al migdia. El bon temps i l'entrada en vigor de la llei antitabac van dur la majoria de clients a escollir l'exterior dels establiments.

Barcelona.El primer dia d'aplicació de la nova llei contra el tabac, que prohibeix fumar a l'interior de bars i restaurants així com en qualsevol altre espai públic tancat, va transcórrer amb normalitat. La normativa va obligar tothom que volia fumar a sortir dels establiments, i els espais reservats per a fumadors van passar a ser per a tothom. No obstant, alguns conservaven un aroma de fum que trigarà a marxar.

Les primeres hores del dia es van viure amb confusió, en alguns casos. Al bar La Ventana, al carrer Doctor Joaquim Pou de Barcelona, després de la mitjanit de dissabte a diumenge els clients es miraven desconcertats. "Els cendrers seguien a les taules i la temptació de seguir fumant era molt gran", deia un d'ells. Finalment, van acabar sortint a fora.

Ahir al migdia, el paisatge era ben diferent: ja no quedava ni rastre dels cendrers. Les terrasses eren plenes a vessar de fumadors que complien sense massa pegues la nova llei; a més, el dia esplèndid que feia a la ciutat també hi contribuïa .

Quedar-se a casa

Per a molts, la llei suposarà un canvi d'hàbits. "En moments com aquest, en què fa un dia magnífic, seguirem igual, però a partir d'ara als vespres fumarem sobretot a casa, fa massa fred per sortir fora del bar", deia l'Àlvar des de la terrassa d'un bar a la ronda de Sant Pau.

En Dani, a la mateixa taula, afirmava que ara veurien els partits de futbol a casa. "Serà qüestió de contractar un servei de televisió de pagament i baixar menys al bar, perquè el partit i la cervesa sense fumar no tenen gràcia", protestava.

Del mateix es queixaven molts que al vespre, a la mitja part i al final del partit del Barça, passaven fred tot fumant al carrer, amb els amics a dins. El panorama als carrers barcelonins era molt diferent que al migdia, ja que el temps no convidava a sortir. "Ets sents empestat, se'ns tracta com delinqüents", deia un client d'un bar de l'Eixample.

Altres fumadors estaven a favor de la mesura. Al bar Els Tres Tombs, a la ronda de Sant Antoni, en Rémy deia que "no és la fi del món". Ell pensa seguir fumant però prefereix que els bars siguin lliures de fum, sobretot perquè la seva filla no el respiri. A més, "es crea un bon ambient entre els fumadors que ens trobem a la porta del bar i xerrem", deia. La seva amiga Cécile afegia que és només "qüestió d'acostumar-se a fumar d'una altra manera", com han fet sense problemes a la resta d'Europa, on "fa molt més fred que aquí".

El compliment de la llei durant el dia, doncs, va ser generalitzat. Per si de cas, l'organització de consumidors FACUA ofereix un espai al seu web per denunciar locals infractors anònimament. A la vegada, demana comprensió als fumadors.

stats