Societat 04/11/2014

L'urna del 9-N, Gaudí, la Grossa de Cap d'Any i el diputat David Fernández, nous caganers per aquest Nadal

La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí incorpora 40 figures artesanals a un catàleg que ja supera les 350

Acn
2 min
Les figuretes dels caganers es creen de manera artesanal. Després d'emmotllar-les amb fang, es couen al forn i es pinten a mà / ACN

Torroella de MontgríEl caganer del pessebre té forma d'urna, llueix la 'V' de l'Onze de Setembre i porta una papereta amb el 'Sí/Sí'. La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí, que cada any treu al mercat noves adaptacions de la popular figureta, ha aprofitat el clam a favor de la consulta i li ha donat el seu particular toc nadalenc. "D'alguna manera, volíem convertir en caganer allò que estem vivint en aquests moments; la gent té moltes ganes de votar i l'urna ens va semblar la insígnia perfecta d'aquesta voluntat", concreta un dels dissenyadors i propietaris, Marc Alós.

L'actualitat política ha pesat a l'hora de crear nous dissenys. El diputat de la CUP David Fernández se suma a les rèpliques que ja tenen tots els líders polítics del Parlament i, a més, els Alós-Pla també ha renovat la figureta del president Artur Mas (ara, amb ulleres i més cabells blancs).

Caganer.com tampoc ha volgut oblidar la història política de Catalunya. Per això, ha tret figuretes del General Prim i dels Miquelets, a més de reformular el caganer independentista i pintar-li la bandera negra que va onejar durant el setge de 1714.

Una altra de les novetats per a aquest 2014 és el caganer de la Grossa de Cap d'Any. La figureta, quan es compri, no vindrà sola. Ho farà acompanyada d'un bitllet per al sorteig del proper 31 de desembre (concretament, Caganer.com vendrà els números 28962, 01374 i 37779). Del món cultural català, tenen el seu caganer per a aquest Nadal l'arquitecte Antoni Gaudí, Sant Jordi i el drac o el caramellaire.

En l'àmbit polític estatal, l'empresa ha tret noves versions de les figuretes dels ara reis Felip VI i Letizia Ortiz. I en l'apartat internacional, també són caganers per aquest Nadal el general francès Charles de Gaulle, l'emperador Napoleó i el guerriller Che Guevara.

Còmics, música, cinema i esport

El nou catàleg també incorpora personatges de la gran pantalla, herois del còmic i cantants com Groucho Marx, Humphrey Bogart, el 'Gollum' del Senyor dels Anells o el robot galàctic C3PO, de la coneguda saga 'Star Wars' de George Lucas. També s'estrenen l'estrella del pop Madonna o el líder de 'Queen' Freddie Mercury. Pel què fa als esports, Caganer.com ha fet una nova figureta del jugador d'escacs Bobby Fischer.

Els caganers es poden adquirir a preus que oscil·len entre els 4 i els 16 euros a la seu de l'empresa, a les típiques fires nadalenques (com Santa Llúcia o Espinelves), a botigues o bé per Internet. Tot i que el gruix de les vendes continua essent per Nadal, el cert és que els caganers d'aquesta empresa de Torroella de Montgrí tenen sortida tot l'any. Actualment, se n'arriben a vendre entre 30.000 i 35.000, un 15% dels quals a l'estranger.

La família Alós-Pla elabora els caganers de manera totalment artesanal. Per enllestir les figuretes, Caganer.com compta amb la col·laboració del Centre Tramuntana de Palafrugell i de la Fundació Altem de Figueres, que donen feina a discapacitats. Els usuaris d'aquestes entitats contribueixen al procés de fabricació pintant a mà les figuretes.

stats