Societat 20/11/2018

Gavà deixarà de multar les prostitutes que exerceixin a la ciutat

El municipi no vol “victimitzar doblement” les dones i només sancionarà els clients que les contractin

Dani Cortés
2 min
L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, amb la regidora d'Igualtat, Gemma Badia

GavàNou pas de l’Ajuntament de Gavà per desincentivar la pràctica de la prostitució a la via pública. Si abans de l’estiu va anunciar que enviaria les multes dels clients a casa seva, a partir d’ara deixarà de sancionar les prostitutes. Només multarà els homes que contractin els seus serveis. Segons l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, fins ara les dones estaven “doblement victimitzades”, perquè també “formen part d’una xarxa d’explotació”.

L’anterior ordenança municipal sobre els usos de les vies públiques preveia multes per a les dues parts. La modificació que es durà al ple d'aquest novembre només castiga, amb fins a 3.000 euros, els clients. “Volem perseguir les màfies que exploten les dones. La prostitució amaga explotació i tràfic”, ha assegurat l’alcaldessa. És per això que la mesura espera “deixar en evidència que els homes que contracten els serveis estan sent còmplices d’un delicte”.

Aquest nou pas forma part d’un pla que l’Ajuntament de Gavà ha posat en marxa des de fa dos anys amb l'objectiu d'erradicar la prostitució. Entre el 2017 i el 2018 s’han aplicat 87 multes a clients. Les 15 que s'han imposat des del juliol s’han enviat a casa dels homes, en una mesura pionera per impedir que puguin amagar-les a les famílies. Es tracta d’evitar “normalitzar la prostitució com si fos una feina com qualsevol altra”, ha afirmat Sánchez.

L’Ajuntament ha detectat una reducció dràstica en la pràctica de la prostitució després d’enviar les multes a casa; sobretot allà on era més visible, a la carretera C-31. Segons ha explicat avui el consistori, des de principis de juliol fins a finals de setembre la xifra de prostitutes localitzades a Gavà ha baixat de set a dues. “Hi ha dones que ens diuen que els clients els pregunten si físicament són a Gavà abans de contractar el seu servei”, ha dit l’alcaldessa. Tot i això, no tenen constància d’un augment de l’activitat en altres municipis pròxims. L’Ajuntament reclama que el seu pla s’estengui a tot el Baix Llobregat de forma conjunta i coordinada.

Impedir l'accés a zones on es concentra la pràctica

Entre el juliol i el setembre, l’Ajuntament també ha tallat camins i carrers de l'àrea de la Pineda i de la riera de les Parets amb la Murtra per impedir l’accés a les zones on es concentrava la pràctica de la prostitució. També s’han instal·lat nous senyals de sensibilització que adverteixen que les multes als clients s’envien a casa.

Sánchez ha situat les diverses mesures en el marc d’una “intervenció comunitària per donar a les dones instruments perquè puguin abandonar la prostitució”, amb una atenció i una assistència social. “Són dones que no poden sortir d’aquesta situació. No tenen cap altra sortida que els ofereixi unes condicions de vida dignes”, ha assegurat. “Són, claríssimament, víctimes d’una vulneració de drets”, ha afegit l’alcaldessa.

stats