Societat 13/10/2014

La Generalitat acorda un calendari amb l'Ajuntament Barcelona per pagar el deute

El document fixa les modalitats i els terminis en què la Generalitat farà efectiu l'import total

Efe
2 min

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, han signat aquest dilluns un acord de compromís que fixa el calendari de pagament de 142 milions dels 164 del deute que el Govern devia al consistori a 31 d'agost d'aquest any. Segons ha informat l'ajuntament, en l'acord "queden establertes les modalitats i els terminis en què la Generalitat abonarà tot el deute vençut reconegut dels exercicis tancats del 2013 i anteriors a data de 31 d'agost del 2014".

El calendari determina que, del total pendent reconegut per les dues administracions, la Generalitat transferirà 36,70 milions d'euros els últims mesos del 2014 mitjançant el Fons de Liquiditat (FLA) de l'Estat destinat a les comunitats autònomes per atendre els pagaments pendents amb les corporacions locals. Aquest import es farà efectiu amb tres pagaments mensuals de 9,4 milions d'euros -de setembre a novembre- i un altre de 8,5 al desembre. Pel que fa al deute tributari pendent, que puja a 20,73 milions, ajornen 18,02 milions i es fraccionen a 10 anys amb els interessos de demora corresponents, segons el conveni establert pel govern de la Generalitat el passat 22 de juliol. Els altres 2,71 milions d'euros s'han anul·lat per incorrecció dels titulars i altres motius.

Segons el consistori, els imports pendents contrets els anys 2012 i 2013, xifrats en 71,16 milions d'euros, se satisfaran per dues vies. La primera, a través de dos protocols de col·laboració entre les dues administracions. Un protocol té com a objecte les actuacions patrimonials d'interès per a l'Ajuntament de Barcelona, valorat en 30 milions d'euros. La segona via és la subscrita divendres passat sobre la presó Model, que inclou l'adquisició dels terrenys de la presó per import de 15 milions d'euros. Aquests dos protocols, doncs, sumen 45 milions d'euros, i els 26,16 restants es faran efectius durant el primer quadrimestre de l'any 2015.

Per a la resta de deute reconeguda corresponent als ens dependents de l'ajuntament -13,61 milions d'euros- no s'ha establert un calendari específic i s'abonarà entre 2014 i 2015, ja que es considera "un deute raonable i amb el ritme habitual de pagament que la Generalitat realitza". Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, l'import total acordat correspon a tot el que està comptabilitzat com a drets i obligacions per part de les dues administracions, i puja a 142 milions d'euros.

A més, queden 21,80 milions de deute pendent corresponents a la Llei de Barris del 2011 i 2012. Les dues administracions acordaran pròximament que la Generalitat els reconegui i realitzi els pagaments corresponents durant els anys 2015 i 2016 utilitzant fons propis. L'alcalde de Barcelona presentarà aquest calendari de pagaments dimecres que ve a la sessió de la Comissió no permanent d'estudi del deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona. En aquest document es mostra també l'estat actual del deute, considerant com a tal l'import vençut corresponent a exercicis tancats, que indica que, a data de 31 d'agost del 2014, l'Ajuntament té 164 milions d'euros pendents de cobrar per part de la Generalitat.

stats