Societat 30/09/2013

La Generalitat congela indefinidament els ajuts per pagar places de geriàtrics

La conselleria de Benestar Social i Família converteix en permanent la retallada que havia anunciat com a temporal per a l'estiu

Ara
2 min
La tisorada de Benestar inquieta les patronals

BarcelonaLa Generalitat mantindrà congelada, de manera indefinida, la incorporació de nous beneficiaris als ajuts per pagar residències geriàtriques, que formen part de la llei de la dependència. El departament de Benestar ha confirmat aquest dilluns al vespre en un comunicat que el dimarts 1 d'octubre no es reprendrà la incorporació de nous beneficiaris, tal com estava previst inicialment. El 30 de juliol, Benestar va anunciar aquesta retallada com una suspensió transitòria que només afectaria els mesos de juliol i agost.

El comunicat atribueix la decisió als "incompliments per part de l'Estat en el finançament de la llei de la dependència i a l’anunci d’avui mateix de noves retallades per part del govern de l’Estat en els pressupostos per a polítiques de serveis socials i acció social per a l’any 2014". A més, recorda una vegada més que la Generalitat assumeix el 80% del finançament públic de la llei, mentre que el govern espanyol només es fa càrrec del 20% restant, "quan la llei dictamina que el seu finançament ha de ser a parts iguals entre les dues administracions". La llei estableix l'obligació de les autonomies d'igualar el finançament estatal, però no a l'inrevés.

Els incompliments per part de l'Estat ja van ser el motiu que va esgrimir la Generalitat el 30 de juliol passat quan va anunciar la suspensió transitòria de la prestació econòmica vinculada a un servei d'atenció en residències. La consellera de Benestar, Neus Munté, va argumentar llavors en un comunicat del seu departament que el termini de dos mesos serviria "per veure com podem resoldre aquesta qüestió i com podem ser al màxim d’efectius". A falta de poques hores per al final d'aquest termini, però, el departament ha conclòs que no podia trobar cap solució.

Les patronals del sector ja han reaccionat a la mesura confirmada per Benestar. "És fatídic per al sector i per a la gent gran", ha apuntat a l'ARA Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), una de les patronals que patirà els danys col·laterals de la tisorada.

Retallada de la tarifa dels sociosanitaris

El departament de Benestar també ha confirmat aquest dilluns una rebaixa de tarifa del 4,6% al mòdul social de l’atenció sociosanitària, que tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener del 2013. Les patronals del sector ACES, ACRA, CSC, UCH i UPIMIR han emès un comunicat conjunt definint com "intolerable" aquesta nova retallada, que consideren que "se suma a la supressió de les prestacions econòmiques vinculades a serveis i al fet que l’ICASS no ha liquidat el deute amb els centres proveïdors". El comunicat també denuncia que "abans de l’estiu la direcció general de l’ICASS va afirmar que no hi hauria rebaixes".

stats