Societat 18/07/2014

La Generalitat destinarà 14,2 milions d'euros a cooperació aquest any

L'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) gestionarà 6,2 milions. El conseller Homs assegura que les limitacions pressupostàries no resten determinació ni ambició

Europa Press
2 min

BarcelonaLa Generalitat destinarà una partida de 14,2 milions d'euros a cooperació al desenvolupament, dels quals l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) gestionarà 6,2 milions i els 8 restants seran per a les diferents conselleries del Govern, ha anunciat aquest divendres al Parlament el conseller de Presidència, Francesc Homs.

Homs ha comparegut per presentar el pla anual de cooperació, que suposa una transició respecte al pla director 2015-2018, ratificat en una comissió interdepartamental amb entitats i aprovat pel Govern amb la idea de tancar un "cicle de dotze anys d'estratègia", ha dit Homs.

El conseller ha recordat el nomenament de la nova directora de l'ACCD, Marta Macias, després de la dimissió de Carles Llorens i tres anys de retallades, i ha admès els efectes de la caiguda de la dotació econòmica, tot i que ha mostrat la seva confiança en superar aquesta situació: "És evident que les limitacions no ens fan encarar el futur amb menys determinació ni menys ambició".

Abans de detallar les principals prioritats del pla anual de cooperació, ha remarcat la importància que té aquest sector per a la "projecció internacional" de Catalunya, un senyal identitari de l'acció exterior perquè crea i consolida una imatge i un perfil internacional i suposa la millor expressió de la solidaritat i compromís de Catalunya, ha afegit.

A més, ha confirmat una convocatòria pública de subvencions per valor de 400.000 euros destinada a l'educació en el desenvolupament, que ha considerat "fonamental per aconseguir una societat solidària i compromesa".

Sobre el pressupost anunciat, ha detallat que 11,2 milions es dedicaran a despeses directes, mentre que la resta seran per a despeses de personal, i això situa el projecte dins dels límits fixats en el pla director que estableix que les despeses directes s'han de situar en un 73% del pressupost -aquest any s'apropen al 69%-.

Més recursos pel 2015

El sector de la cooperació exterior ha estat un dels més castigats per les retallades de la Generalitat, i Homs ha obert la porta a dotar de més recursos la cooperació de cara al proper any, cosa que suposaria una "major capacitat de programació" de l'ACCD durant el 2015.

Després de la compareixença d'Homs, la nova directora de l'agència ha destacat que l'objectiu actual és "recuperar el prestigi" de la cooperació catalana. Des d'ERC Jordi Solé ha celebrat tornar a la normalitat després de dos anys sense pla anual i, tot i que ha lamentat el "poc contingut econòmic" del programa, ha considerat que es tracta d'un pla realista i bones intencions que albira l'arribada d'un nou període.

El PSC, PP, ICV-EUiA, C's i la CUP han criticat que el pla arriba amb sis mesos de retard, i la diputada Núria Segú (PSC) ha lamentat la "laxitud" del Govern en matèria de cooperació, mentre que Roger Muntanyola (PP) ha parlat d'una presentació tèbia, pobra i desmaiada, emmarcada en un quinquenni negre. La diputada Sara Vila (ICV-EUiA) ha manifestat la "sensació de funeral i tristesa absoluta" que destil·la el pla, que ha considerat que és més una acció de beneficència que de cooperació real. Des de la CUP Quim Arrufat ha lamentat que el pla està dotat del mateix pressupost que el d'un equipament municipal qualsevol, i ha recriminat que el document conté molt poca informació.

stats