Societat 13/06/2018

La Generalitat espera "un canvi d'actitud" de l'Estat en l'onada migratòria

Es prepara un pla d'urgència davant l'arribada massiva de menors estrangers, que s'ha duplicat

Pau Esparch
2 min
La reunió d'aquest dimecres al departament d'Afers Socials per tractar l'arribada dels MENA

BarcelonaEl conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha convocat aquest dimecres una taula d'acció per tractar l'arribada massiva de menors estrangers no acompanyats (MENA), que els cinc primers mesos d'aquest any gairebé s'ha duplicat respecte al 2017. La reunió, que ha comptat amb la participació d'altres departaments del Govern, d'administracions locals i de diverses entitats socials, ha servit per compartir el diagnòstic davant aquesta onada migratòria. El Homrani ha explicat que ara es prepara un pla d'urgència, "amb prioritat absoluta", per afrontar l'arribada dels menors estrangers "amb dignitat".

"No som davant una problemàtica d'un únic departament", ha assegurat el conseller, que ha defensat que aquesta situació s'abordi amb una participació transversal de la Generalitat. El Homrani ha recordat que aquest any la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) ja ha atès uns 800 MENA. A la reunió no hi ha assistit cap representat de l'Estat, malgrat que El Homrani ha afirmat que espera "un canvi d'actitud" per part del nou govern espanyol, presidit per Pedro Sánchez. Ha recordat que la competència tant en una emergència humanitària com en la immigració és de l'Estat i ha reclamat que es millorin els drets dels sensepapers.

El Govern sospita que hi ha una màfia darrere l’arribada de menors

El Homrani ha explicat que un aspecte que s'ha de solucionar, vinculat a la llei estatal d'estrangeria, és el permís de residència dels MENA. Ha posat com a exemple que si els menors estrangers estan pocs mesos sota el sistema de protecció de la DGAIA, sovint en surten sense tenir el permís de residència, cosa que impossibilita que puguin tenir un contracte laboral. Per això, el conseller ha admès que s'ha de definir la inserció laboral dels MENA.

"Confiem en el teixit social"

Entre els assistents a la reunió d'aquest dimecres hi ha hagut representants dels departaments de Justícia, Ensenyament, Interior i Acció Exterior, de l'Ajuntament de Barcelona, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, així com de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, la Creu Roja i la Fedaia, entre altres entitats. De fet, El Homrani ha volgut recordar que l'aplicació "indecent" de l'article 155 va implicar que la Generalitat acumulés un deute de més de 800 milions d'euros a les entitats socials. El conseller ha afegit que continua treballant per desbloquejar els expedients pendents i ha expressat la seva confiança "en el teixit social" per afrontar l'arribada dels MENA.

stats