Societat 07/06/2013

La Generalitat assegura que l'Hospital de Sant Pau estava en "risc d'insolvència" futura

Justícia diu que la situació actual "impossibilita" complir amb el pla de viabilitat

Acn
2 min

BarcelonaEl director general de Dret i Entitats Jurídiques del departament de Justícia, Santiago Ballester, ha assegurat que l'Hospital de Sant Pau està en "risc d'insolvència" futura i la situació de bloqueig que viu "impossibilita" el compliment del pla de viabilitat. Aquestes dues raons han portat el Protectorat de Fundacions a instar el Patronat de la Fundació del centre sanitari a demanar el concurs de creditors. Ballester ha explicat que aquest patronat havia demanat la intervenció judicial però en analitzar la documentació i constatar el risc d'insolvència ha conclòs que "no hi ha cap altra opció" que el concurs. Ha dit que tot i la dimissió els patrons ho són "en funcions" i que és obligatori demanar el concurs.

En declaracions als mitjans de comunicació, Ballester ha explicat que el Protectorat de Fundacions ha analitzat la documentació després de la petició d'intervenció que va fer la Fundació de Gestió Sanitària de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i ha comprovat que hi havia "un risc d'insolvència" en el futur com a conseqüència "d'una situació de bloqueig que impossibilita el compliment del pla de viabilitat". Ballester ha assegurat que això no vol dir que el centre no estigui pagant actualment les factures, les nòmines i altres obligacions pressupostàries sinó que es pot donar aquesta situació de manera "imminent o futura".

Ha dit també que la situació que hi havia als comptes anteriors "canvia totalment" aquest any, ja que no s'ha pogut donar compliment al pla de viabilitat i per això "arribarà un moment que no podran afrontar les seves obligacions". Ha afegit que aquesta situació de bloqueig és també resultat del "conflicte amb els treballadors i tots els estaments" del centre.

Ballester ha asseverat que el concurs de creditors és "l'única eina que possibilitarà" el compliment del pla de viabilitat i, per tant, el servei públic que ha de prestar l'hospital, que ha dit que està garantit. "La situació de bloqueig que viu [el centre] s'ha de desfer d'alguna manera i aquesta mesura creiem que pot ser l'adequada", ha dit.

Ha argumentat que la intervenció judicial que demanava la Fundació no era la solució adequada perquè no dóna resposta al bloqueig que viu el centre i ha defensat que el que s'ha de fer és demanar el concurs de creditors, de manera que el jutge establirà administradors judicials i decidirà si els patrons poden continuar gestionant o ho han de fer els administradors judicials.

Patrons en funcions

D'altra banda, ha dit que els patrons de la Fundació de Gestió Sanitària han tramès un escrit a Justícia informant que presentaven la dimissió però Ballester ha dit que malgrat això continuen sent patrons "en funcions" i "tenen l'obligació legal de presentar el concurs".

Ha desvinculat la decisió de Justícia de la dimissió dels membres de la Fundació i ha dit que la Generalitat havia comunicat que aquest divendres era l'últim dia per prendre una decisió sobre la petició d'intervenció que havia fet el centre a l'abril.

stats