Societat 11/08/2014

La fiscalia de l'Audiència Nacional investigarà el contraban de tabac i el blanqueig de diners a Gibraltar

La investigació s'ha obert després de rebre, a principis d'agost, un informe de l'Oficina europea de la lluita contra el frau que advertia d'indicis d'aquests delictes relacionats amb el crim organitzat

2 min

La Fiscalia de l'Audiència Nacional obrirà una investigació sobre la possible comissió de contraban i blanqueig de capitals a Gibraltar després de rebre un informe de l'Oficina Europea de la Lluita contra el Frau (OLAF) que advertia d'indicis d'aquests delictes relacionats amb el crim organitzat.

Segons han informat fonts fiscals, aquest tribunal seria el competent per investigar aquests fets perquè es tracta de delictes comesos per espanyols a l'estranger.

La intenció de la Fiscalia dirigida per Javier Zaragoza és obrir diligències informatives sobre aquest assumpte, previsiblement en les pròximes setmanes, i després, en cas que s'apreciïn indicis de delicte, que un jutge de l'Audiència Nacional s'encarregui de la causa.

L'informe de l'OLAF va arribar a la Fiscalia de l'Audiència Nacional a principis d'agost i conclou que la seva investigació sobre l'augment del contraban de tabac a la frontera de Gibraltar amb Espanya veu indicis "sobre la implicació del crim organitzat".

L'OLAF ha explicat a Efe que les indagacions "han llançat una sèrie de preocupacions pel que fa al vincle entre l'important augment de la mida del mercat gibraltareny de tabac en els últims quatre anys i l'increment del contraban de tabac a través de la frontera, així com el corresponent augment del mercat il·legal al sud d'Espanya".

La investigació, que segons l'OLAF ja ha estat completada, va ser oberta l'agost de l'any passat arran d'una queixa que denunciava l'augment del contraban a través de la frontera durant el període 2009-2013.

El ministeri d'Afers Estrangers espanyol afirma que durant els últims anys s'ha produït un enorme increment del contraban de tabac a la reixa, com demostra el fet que entre el 2010 i el 2012 les confiscacions de paquets de cigarrets hagin augmentat en un 213%.

Segons les dades aportades pel ministeri, el 2012 es van intervenir 636.499 paquets, i el 2013 la intervenció va arribar als 971.463 paquets. En els primers mesos del 2014 s'ha mantingut aquesta tendència alcista: entre el gener i el febrer del 2014, 137.815 paquets.

stats