BARCELONA
Societat 20/07/2016

Els gossos es fan un lloc a la platja de Barcelona

L’espai per a animals domèstics, de 1.250 metres quadrats, obre les portes a tocar del Fòrum entre recels veïnals

Maria Ortega
3 min
Els gossos es fan un lloc a la platja

BarcelonaCorredisses i llengües enfora. Amb una afluència d’usuaris més aviat baixa per ser el dia de la posada de llarg, els gossos van estrenar ahir, sota un sol de justícia, la platja canina que ha posat en marxa l’Ajuntament de Barcelona a la platja de Llevant, a la zona de Diagonal Mar. Ho ha fet amb més d’un mes de retard respecte al calendari previst, però això no va deslluir la inauguració, que es va fer mentre els banyistes, només uns metres més enllà, es mostraven totalment aliens al projecte i, a l’altra banda de les tanques que separen la zona, els periodistes s’ho miraven atents.

És en aquest escenari que sortia del recinte el Txesco, encara mullat i embolicat amb una tovallola. La seva propietària, la Maria, el portava en braços i es mostrava encantada amb les instal·lacions. Tot i que venia en cotxe des de Sant Andreu i el gos no és un gran amant de l’aigua, la Maria feia dies que visitava la zona per comprovar si ja estava habilitada. El resultat és un tancat de 1.250 metres quadrats que inclou dues dutxes per a persones, una per a gossos, un abeurador, dos urinaris i dues papereres encastades a la sorra. És l’únic espai de tot el litoral de la ciutat on s’autoritza la presència de gossos. L’aforament està limitat a cent persones amb els seus animals de companyia i, quan estigui enllestit l’accés definitiu -previsiblement aquesta setmana-, es verificarà que només hi entren gossos degudament identificats amb el xip i que, si són de races perilloses, portin morrió.

Polèmica a la carta

L’espai, però, ha rebut crítiques dels dos costats: d’associacions animalistes que el consideren insuficient i demanen que els gossos tinguin més espai, però també d’associacions veïnals de la zona, constituïdes en un front comú, que recelen tant de la manera com s’ha escollit l’espai com de les garanties d’higiene.

“Estic molt enfadada”, deia ahir la Carmen Palacios, mentre contemplava com els primers gossos prenien possessió del seu espai. Té un fill de 30 anys que va en cadira de rodes i diu que, tot i les reiterades demandes, mai ha aconseguit que aquesta platja s’habiliti amb una passarel·la que li permeti arribar fins a l’aigua. Ara, en canvi, viu com una injustícia que sí que es munti una passera perquè les mascotes arribin fins al seu tancat. També veu com un greuge els 48.000 euros gastats en la instal·lació i els 20.000 que es calcula que costarà el manteniment -una brigada netejarà manualment matí i tarda l’espai, buidarà les papereres i garbellarà la sorra, mentre que a la nit un tractor aprofundirà aquesta neteja de manera mecànica- quan, diu, la resta de la zona està “especialment bruta”. El Fausto, en canvi, critica que l’espai habilitat és massa petit: “Hi ha pipicans més grans”, lamenta, més enllà de la queixa repetida que s’ha trigat molt a posar en marxa aquest espai.

El Moviment Diagonal Mar, que s’ha constituït fa poc i representa els 7.000 veïns dels blocs de pisos més propers a la costa, també ha denunciat amb insistència que l’Ajuntament no ha deixat prou clar que la platja canina encara no funcionava i que alguns propietaris, fins i tot, s’havien colat a l’espai encara en obres. Per això, asseguren, la zona s’havia omplert d’excrements abans d’hora. La portaveu del moviment, Mari Carmen García, matisa que no estan en contra dels gossos, sinó de la manera com s’han fet les coses i d’haver-se assabentat de la iniciativa a través dels mitjans. El front veïnal ha proposat al consistori una ubicació alternativa per a la platja: la plataforma on s’havia de situar el zoo marí, a tocar del Fòrum, tot i que el consistori ha declinat l’al·legació en entendre que de cara a altres estius es poden plantejar possibles emplaçaments alternatius. L’Ajuntament també ha rebutjat la petició dels animalistes, aplegats a l’Espai del Gos, perquè s’ampliés la superfície d’aigua reservada als gossos. L’equip municipal remarca que la ubicació es va escollir per motius tècnics, en tractar-se d’una zona situada en un extrem de la platja i delimitada per un espigó.

Informació i excrements

“És una mostra de convivència entre persones i animals”, remarcava ahir la comissionada d’Ecologia, Eva Herreros, abans de puntualitzar que s’ha estat en contacte amb els veïns de la zona per llimar diferències. A més, recordava que quan es va permetre que els gossos baixessin al metro també hi va haver polèmica i, després, la situació ha quedat normalitzada. La prova pilot d’aquest espai, que el consistori anomena “àrea d’accés per a ciutadans amb gossos a la platja”, s’allargarà fins al 25 de setembre. Hi haurà sempre dos informadors que atendran els usuaris i repartiran bosses de recollida d’excrements.

stats