El govern espanyol autoritza la tercera dosi de la vacuna per als majors de 60 anys

La ponència de vacunes també ha aprovat subministrar-la al personal sanitari i sociosanitari

Mireia Esteve / Albert Naya
3 min
Una persona rebent una vacuna contra el coronavirus en una imatge d'arxiu

Madrid / IstanbulEl president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimecres que la ponència de vacunes ha autoritzat subministrar la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus a les persones majors de 60 anys i també a tot el personal sanitari i sociosanitari. D'aquesta manera, el govern espanyol amplia els col·lectius que podran rebre aquesta dosi de reforç, després que fa unes setmanes autoritzés subministrar-la als majors de 70 anys. A Catalunya, segons dades del departament de Salut, ja s'han posat 364.341 terceres dosis.

De moment, el president espanyol no ha donat detalls sobre quan i com s'administrarà aquesta tercera dosi per als més grans de 60 anys. En el cas dels majors de 70 anys, la comissió de Salut Pública va establir que podien rebre aquesta dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus totes aquelles persones que havien rebut la pauta completa de vacunació (dues dosis) i sempre que haguessin passat sis mesos des de la segona.

A mitjans de setembre, l'executiu estatal va autoritzar que aquesta tercera dosi la rebessin els residents en geriàtrics i, uns dies abans, havia aprovat que s'administrés a persones amb una situació d'immunodepressió greu. A principis del mes d'octubre, el govern espanyol va estendre aquesta dosi de reforç a les persones més grans de 70 anys. A Catalunya, aquest col·lectiu va començar a rebre la tercera punxada la setmana del 25 d'octubre i el departament de Salut l'està administrant juntament amb la vacuna de la grip, tal com estableix la guia del ministeri de Sanitat.

Després del vistiplau de la ponència de vacunes, ara l'acord s'elevarà a la comissió de Salut Pública, formada pels representants de les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat, per determinar-ne l'aplicació. "Hem d'avançar en la protecció d'aquests col·lectius. És clau continuar amb l'estratègia de vacunació que ha sigut exitosa al nostre país", ha defensat Sánchez, que ha remarcat "l'exemple" que ha donat la ciutadania espanyola en aquest sentit. Així i tot, ha volgut remarcar “prudència i humilitat” al parlar del perill de rebrot, tot i que ha tret pit davant els veïns europeus: “La incidència acumulada és francament inferior al que està passant en altres parts d'Europa”.

De fet, feia l'anunci al costat d'un vell conegut per Occident, el president turc Recep Tayyip Erdogan, que comanda un país que ja va iniciar la tercera dosi fa unes setmanes amb només prop del 60% de la població vacunada amb dues dosis.

Visita d'estat

Rebut amb tots els honors, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, arribava a Ankara per trobar-se amb el seu homòleg i màxim mandatari turc en el marc de la VII Reunió d'Alt Nivell entre tots dos països. També hi han estat presents les vicepresidentes segona i tercera del govern, i els ministres d'Afers Exteriors, Defensa i Indústria, Comerç i Turisme; una trobada de primer ordre que escenificava la bona sintonia que tenen Espanya i Turquia. En el marc diplomàtic, Espanya és –i ho ha demostrat en diverses ocasions– un dels millors amics que Ankara té a occident. Pel que fa als llaços comercials entre tots dos països, un exemple és el possible nou gran projecte de Navantia, l'empresa estatal espanyola dedicada a la construcció naval civil i militar, o l'opa del banc BBVA a la seva filial turca Garanti. Per tant, no és estrany que Pedro Sánchez preferís donar una bona notícia amb la tercera vacunació i s'oblidés de recordar al màxim mandatari turc, al seu costat, les faltes flagrants als drets humans que es viuen a Turquia i que han estat denunciades per ONGs i societat civil. 

stats