Els més grans de 70 anys rebran la tercera dosi a finals d'octubre

La vacuna es podrà administrar sis mesos després de la segona dosi

3 min
Josefa Pérez, de 90 anys, va ser la primera persona vacunada a Catalunya amb la tercera dosi.

Madrid / BarcelonaLes persones més grans de 70 anys podran rebre la tercera dosi de la vacuna contra el coronavirus a finals d'aquest mes d'octubre. Així ho han acordat aquest dimarts els membres de la Comissió de Salut Pública, formada pels representants de les comunitats autònomes i el ministeri de Sanitat, i que han decidit que la dosi addicional es pugui administrar a aquelles persones que han rebut la pauta completa de vacunació (dues dosis) i sempre que hagin passat sis mesos des de la segona.

Segons ha informat el govern espanyol, la idea és que es pugui administrar juntament amb la vacuna de la grip, tal com estableix la guia del ministeri de Sanitat, tot i que dependrà de cada comunitat l'organització de la campanya. Per exemple, les comunitats poden decidir de fer vacunacions oportunistes, és a dir, aprofitar la mateixa cita per posar les dues vacunes.

L'administració de la tercera dosi en aquesta franja d'edat ha comptat amb el suport de 12 governs autonòmics, entre els quals Catalunya, que ha confirmat que ha votat a favor de la tercera dosi en aquesta franja d'edat, una de les més susceptibles de patir complicacions en cas de contagi. En canvi, i segons informen fonts governamentals a Efe, cinc autonomies s'han abstingut i 2 han votat en contra, Madrid i Galícia.

La recomanació del govern espanyol ha acabat sent més prudent del que s'esperava, ja que el debat que hi havia sobre la taula era que la dosi addicional es pogués administrar a les persones de més de 65 anys. Sigui com sigui, el que és cert és que amb aquesta mesura el ministeri amplia el ventall de persones que podran rebre un reforç de la vacuna, i la lògica porta a pensar que el següent grup candidat a rebre la tercera dosi sigui la franja de la seixantena.

L'executiu que presideix Pedro Sánchez ja va acordar a mitjans de setembre que els residents en geriàtrics rebessin aquesta dosi de reforç el mes de setembre mateix. Uns dies abans, la comissió de Salut Pública també va aprovar administrar-la a persones amb una situació d'immunodepressió greu, si bé en aquest cas les autoritats no parlen de tercera dosi sinó d'injecció extra, ja que és necessària per completar la vacunació de persones amb un sistema immunitari feble i estimular-lo al mateix nivell que el de la població general.

Paral·lelament, el ministeri de Sanitat ha anunciat també aquest dimarts que comptarà amb 3,8 milions de dosis de Pfizer més per augmentar la vacunació de la població de 12 a 29 anys. Les vacunes serviran per encarar futures fases de la campanya, com la vacunació d’infants, el reforç per a immunodeprimits i, també, per a les terceres dosis dels col·lectius més vulnerables.

L'edat, el factor clau

La comunitat científica defensa que l'administració de terceres dosis s'ha de circumscriure únicament en les franges d'edat elevades, com a màxim en persones a partir dels 50 o 60 anys -tot i que sempre depenent de l'estat de salut- i que no és necessari, de moment, aplicar-la de forma massiva a tota la població. Sanitat també ha insistit en el seu comunicat que l'objectiu d'una tercera dosi és "augmentar la protecció de les persones més vulnerables" i que segons ha demostrat l'evidència científica, l'edat és el factor de risc principal.

La mateixa Agència Europea de Medicaments (EMA en les seves sigles en anglès) diu que és "segur" administrar la tercera dosi de Pfizer a la població de més de 18 anys, però descarta haver fet "recomanacions en aquest moment" als països perquè la posin de manera massiva. El cap de vacunes de l'organisme, Marco Cavalieri, ha assegurat aquest dimarts que les dades mostren que una dosi de reforç incrementa els anticossos, però ha apuntat que es tracta d'una "recomanació preliminar" i que són les autoritats corresponents, estatals, regionals o locals, les que han de prendre aquesta decisió.

Segons Cavalieri, el balanç riscos-beneficis és "positiu", però ha dit que és "difícil" dir ara quan s'ha d'administrar i a quines persones. En canvi, l'EMA sí que ha avalat la tercera injecció de Pfizer i Moderna a persones amb el sistema immunitari "severament debilitat" almenys 28 dies després de la segona dosi.

stats