Societat 22/10/2021

El govern espanyol ordena tornar les multes del primer estat d'alarma que es va declarar inconstitucional

La Generalitat, que té les competències transferides, encara no ha decidit quin criteri aplicarà

Ara
2 min
Un control dels Mossos d'Esquadra durant les restriccions

BarcelonaEl govern espanyol ha ordenat crear un equip de treball per procedir a la devolució de totes les multes que es van imposar als ciutadans durant el primer estat d'alarma pel covid-19 i anul·lar els expedients que s'estaven tramitant, segons han informat Europa Press fonts del ministeri de Política Territorial. Després de la decisió del Tribunal Constitucional, que va declarar inconstitucional el primer estat d'alarma –i que encara s'ha de pronunciar sobre el segon–, l'executiu ha creat equips de treball amb totes les subdelegacions i delegacions del govern, així com l'Agència Tributària, la delegació d'Economia, Tresor Públic i Política Territorial.

Amb l'assessorament d'equips informàtics, el govern espanyol procedirà a la devolució "d'ofici" de la quantitat que es va cobrar per totes les sancions imposades en compliment de l'estat d'alarma. Per a això, s'habilitarà un mecanisme perquè els ciutadans consignin un compte bancari des del qual puguin dur a terme la transacció. En l'equip participen les subdelegacions i delegacions de govern de totes les comunitats autònomes excepte Catalunya i el País Basc, que tenen la competència en aquesta matèria transferida. De fet, el vicelehendakari i conseller basc de Seguretat, Josu Erkoreka, va anunciar a principis d'octubre que es procediria a la devolució. Pel que fa a Catalunya, fonts del departament d'Interior han explicat a l'ARA que "encara s'està analitzant jurídicament quina decisió s’ha de prendre". Les mateixes fonts reconeixen que "sigui quina sigui la decisió, suposa una complexitat important". Tot i així, "la decisió del govern espanyol té la seva importància", ja que pot marcar el camí a seguir a la Generalitat. Durant el primer estat d'alarma, a Catalunya es van posar 63.626 multes i en total es van acumular 170.000 propostes de sanció. D'aquestes 63.626 sancions, se n'han pagat 23.078. Cal veure si es tornarà aquest import i què passa amb la resta de persones multades.

Més d'un milió de multes

L'estat d'alarma declarat pel reial decret del 14 de març va habilitar les forces i cossos de seguretat de l'Estat, policies autonòmiques i locals per sancionar els ciutadans que no complissin amb el confinament domiciliari, però el juliol passat el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional aquesta mesura. El balanç final va deixar 1.142.127 multes imposades a tot Espanya durant el primer estat d'alarma –des del 14 de març fins al 21 de juny–, i almenys 220.296 sancions en el segon estat d'alarma –des del 26 d'octubre fins al maig–, segons dades del ministeri de l'Interior del mes de març.

Les delegacions del govern van tramitar aquests expedients arran de les propostes de sanció tramitades per la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els cossos autonòmics i locals. Totes les sancions són per desobeir el confinament domiciliari més estricte i les multes tramitades per la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa.

stats