Societat 10/05/2023

El govern espanyol prohibirà feines a l'aire lliure durant els pics de calor de l'estiu

Un consell de ministres extraordinari aprovarà aquest dijous ajudes a la pagesia i més mesures contra la sequera

2 min
Camps de cereal a la Noguera vistos avui, en plena sequera

MadridLa situació excepcional de sequera que fa mesos que viu Catalunya i també bona part de l'Estat ha obligat el govern espanyol a moure fitxa. Dijous celebrarà un consell de ministres extraordinari per aprovar més mesures per fer front a la sequera actual, com ara més ajudes per a agricultors o adaptar infraestructures hidràuliques a la situació d'emergència, segons confirmen fonts governamentals. Però també preveu adoptar mesures per fer front als pics de calor que ja s'han notat aquest any més d'hora de l'habitual i que l'any passat van causar la mort d'alguns treballadors per cops de calor.

Així, tal com ha avançat la Cadena SER, per afrontar les altes temperatures una de les mesures serà prohibir que alguns sectors hagin de treballar quan l'Aemet decreti una alerta taronja o vermella, tal com ha confirmat la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, en declaracions als mitjans de comunicació. Díaz no ha concretat de quins sectors es tractaria i només ha posat d'exemple els treballadors de la neteja urbana. La vicepresidenta segona ha explicat que modificaran la legislació laboral per "adaptar-la" a les condicions meteorològiques.

A finals del mes d'abril, el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ja va explicar que la greu sequera preocupava molt al govern espanyol i el seu ministeri havia començat a pensar mesures per ajudar els agricultors, un dels sectors més afectats. Així, va anunciar que Espanya preveia poder fer ús de la reserva de crisi de la política agrària comuna (PAC). Però necessitava que Brussel·les hi donés el vistiplau. El consell de ministres d'aquest dijous té previst aprovar més ajudes dirigides als agricultors. A més, preveu adoptar més mesures per adaptar les infraestructures hidràuliques de tot l'Estat a la situació de sequera. Unes mesures que podrien afectar embassaments, canals i preses.

Fins ara, el govern espanyol ja ha anat adoptant algunes mesures. Ha aprovat ajudes al sector agrari i ramader de 650 milions d'euros, a més de mesures fiscals com ara l'ajornament de quotes socials per a empreses i autònoms o la rebaixa de l'IRPF per a agricultors i ramaders. L'executiu també ha aprovat inversions dedicades a l'aigua, com ara la modernització dels regadius i la depuració o el sanejament d'ecosistemes.

stats