Salut
Societat 10/04/2019

El Govern impulsarà una llei de l'eutanàsia i del suïcidi assistit

La nova regulació, però, no es podria desplegar fins que l'Estat despenalitzés la pràctica

G.g.g
2 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, durant el ple d'aquest dimecres al Parlament

BarcelonaLa consellera de Salut, Alba Vergés, ha afirmat aquest dimecres que està "decidida a impulsar" des del seu departament una llei per regular l'eutanàsia i el suïcidi assistit a Catalunya. Vergés ha denunciat que "criminalitzar l'eutanàsia és impedir una mort digna" i ha retret a l'Estat que amb aquesta etiqueta "s'està obligant la gent a fer vídeos per demostrar una voluntat inequívoca i personalíssima", en referència al recent cas d'Ángel Hernández, que va ser detingut la setmana passada per haver ajudat a morir la seva dona, que feia tres dècades que patia esclerosi múltiple. La titular del departament de Salut ha admès que el gran escull d'aquesta iniciativa legislativa és el Codi Penal vigent, que penalitza l'eutanàsia i castiga amb una pena de presó de quatre a vuit anys de presó per homicidi aquells que "indueixin el suïcidi".

"La llei de regulació ens correspon a Catalunya perquè som els responsables de la prestació sanitària, tenim totes les competències que hi pertoquen”, ha indicat Vergés. La consellera, en una atenció al mitjans, ha precisat que Catalunya regularà la pràctica de l'eutanàsia i del suïcidi assistit -és a dir, com es duria a terme aquesta tècnica- “per tornar a dir a l'Estat que criminalitzar l'eutanàsia és anar en contra de les persones i dels seus drets”. Ara bé, aquesta hipotètica nova llei no es podria desplegar sense que el govern espanyol reformi el marc legislatiu penal i elimini la tipologia delictiva -homicidi- associada a l'eutanàsia. “Enviarem al Congrés la despenalització i insistirem tantes vegades com calgui”, ha apuntat la titular de la conselleria.

Fonts del departament de Salut han explicat a l'ARA que encara no s'ha decidit quina iniciativa legislativa es triarà per tirar endavant la nova regulació: si serà a través d'un projecte de llei, que correspon al Govern, o si es farà amb una proposició de llei al Parlament. Per ara, però, Vergés ha confirmat que “en les pròximes setmanes” el departament s'asseurà a taula amb diferents partits i entitats per encarar la llei, de manera que puguin respondre “a aquesta demanda de la societat”.

“Farem el que no s'atreveix a fer l'Estat”, ha dit Vergés, que assegura que la legislació espanyola "es nega a canviar i entorpeix la majoria social catalana". "A Catalunya no hem esperat mai que ens facin la feina", ha reivindicat. La consellera, a més, ha lamentat que faci 25 anys que es va encendre el debat entorn l'eutanàsia i el suïcidi assistit, sense que arribi una resposta contundent des d'Espanya. L'avançament electoral, per exemple, ha paralitzat la tramitació de la llei de l'eutanàsia proposada pel grup socialista al Congrés al juny passat, amb una iniciativa prèvia del Parlament de Catalunya.

stats