Societat 27/07/2015

El Govern adverteix que el resultat del Lluçanès és de "difícil administració"

Representants de Governació es reuniran amb els alcaldes per "reconduir" la situació i destaquen que repetir el procés participatiu seria l'opció "final"

Acn
2 min
ancarta a favor de convertir El Lluçanès en una nova comarca de Catalunya / ACN

BarcelonaEl secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat, Joaquim Ferrer, ha advertit que el resultat del Lluçanès "complica la gestió de com s'ha de veure el futur" de la comarca. "El resultat ha estat complex i és de difícil administració perquè l'òptim és que tot el territori vagi a l'una", ha reconegut Ferrer en una atenció als mitjans. Després que el 'no' s'imposés a cinc dels tretze municipis cridats a les urnes, el Govern ha demanat als alcaldes que facin una anàlisi "racional i freda" i ha desaconsellat celebrar una nova consulta "en el curt termini". Representants de Governació es reuniran després de vacances amb els alcaldes per mirar de "reconduir" la situació.

L'executiu català ha felicitat els veïns del Lluçanès per l'alt índex de participació registrat aquest diumenge –que va ser del 55,15%– perquè, en paraules de Joaquim Ferrer, demostra la "implicació" de la ciutadania en el futur del seu territori. Ara bé, no ha amagat la seva sorpresa pels resultats obtinguts en el procés participatiu celebrat aquest diumenge al Lluçanès. Cinc dels tretze municipis convocats van votar majoritàriament en contra de la constitució de la nova comarca, mentre que en algunes de les poblacions favorables a crear la nova estructura supramunicipal el 'sí' s'ha imposat per un estret marge de diferència.

Davant d'aquest escenari, el Govern ha apostat per obrir un període de reflexió. "Quan algú manifesta discrepància, és un tema que s'ha de valorar i posar en fred, s'han d'asseure tots els alcaldes –tant els del 'sí' com els del 'no'– i posar sobre la taula una anàlisi racional i freda de què passat, com ha anat i els passos a seguir a partir d'ara", ha explicat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat.

Una vegada els alcaldes s'hagin reunit per analitzar la situació, representants del departament dirigit per Meritxell Borràs es trobaran amb els alcaldes per mirar de "reconduir" la situació i extreure "conclusions" sobre què cal fer amb el Lluçanès. L'objectiu és trobar "entre tots la millor fórmula de consens perquè els ciutadans puguin gaudir dels serveis que ofereix l'administració", ha opinat Ferrer. Aquesta reunió podria celebrar-se, com a tard, en tornar de les vacances d'estiu. "El més normal és reunir-nos en breu perquè la situació no s'enquisti", ha remarcat el secretari de Cooperació i Coordinació de les Administracions Locals de la Generalitat.

stats