Societat 08/01/2015

El Govern activa el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona

La raó és el potent anticicló que dificulta la dispersió dels contaminants

Ara
2 min
CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA
 La Diagonal de Barcelona acostuma a concentrar un trànsit elevat.

BarcelonaEl departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat l'activació a partir de les 06.00 hores d'aquest divendres del protocol per contaminació atmosfèrica a 40 municipis de l'àrea de Barcelona. La mesura es pren a causa de la persistència d'un "potent anticicló" que dificulta la dispersió dels contaminants, ha anunciat el Govern en un comunicat. Avui s'han mesurat nivells màxims de 180 micrograms per metre cúbic d'òxids de nitrogen en algunes estacions de vigilància, quan el llindar màxim és de 200. La previsió apunta que aquest episodi anticiclònic es prolongarà almenys fins a finals del cap de setmana.

Per aquesta raó, el departament preveu que el protocol es mantingui activat durant tot el cap de setmana, i dilluns tècnics de la direcció general de Qualitat Ambiental valoraran si és possible desactivar-lo. L'activació és una de les mesures previstes dins el pla de millora de la qualitat de l'aire que el Govern va aprovar al mes de setembre amb l'objectiu de complir els límits màxims de contaminació que recull la normativa europea.

Entre les mesures que ja estan aprovades i en funcionament hi ha la reducció de la velocitat màxima en algunes vies d'accés a la ciutat, la informació a la població perquè utilitzi el transport públic i la reducció de les emissions per part d'elèctriques i cimenteres. Entre les noves mesures que han d'entrar en vigor en un futur hi ha la imposició d'un gravamen extra durant aquests episodis als aparcaments públics, o bé que el transport públic redueixi el seu preu. Una altra mesura anunciada, però encara sense data d'aplicació, és que tots els vehicles privats paguin un impost per desplaçar-se dins de l'àrea metropolitana de Barcelona.

stats