Societat 14/04/2016

El Govern recapta 11,3 milions d'euros amb l'impost de pisos buits, 3 més que els que preveia

Destinarà aquesta quantitat a comprar més de 260 habitatges d'ús social en municipis d'alta demanda

Acn
1 min
Cobrar pel pis  d’un altre: okupes professionals

BarcelonaEl Govern ha recaptat gairebé 11,3 milions d'euros amb la primera liquidació anual de l'impost sobre els habitatges buits i destinarà aquesta quantitat a comprar més de 260 habitatges d'ús social en municipis d'alta demanda. La previsió era aconseguir al voltant de 8 milions.

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha aprofitat per demanar als partits que influeixin perquè l'executiu espanyol en funcions no porti al Tribunal Constitucional la llei que regula aquest tribut i que ara mateix, ha dit Borràs, "està en perill". El pagament de l'impost l'han fet efectiu 198 grans tenidors d'habitatges, que són entitats financeres, les seves filials immobiliàries o societats immobiliàries que tenen un important estoc de pisos per execucions hipotecàries.

L'impost, que s'ha cobrat en format d'autoliquidació entre l'1 i el 20 de març, el paguen aquelles societats que tinguin habitatges buits durant més de dos anys, sense causa justificada, en alguna de les 72 poblacions d'alta demanda acreditada.

L'objectiu del tribut no és recaptatori, ha remarcat Borràs, sinó que busca reduir l'estoc de pisos desocupats i augmentar-ne la disposició per a lloguer social. Amb aquests 11,3 milions es compraran habitatges provinents també de processos d'execució hipotecària mitjançant l'exercici del dret de tanteig i retracte.

L'any 2015 es van comprar 184 habitatges amb una inversió d'uns 8 milions d'euros. Si es manté la mitjana del preu d'adquisició, el Govern incrementarà aquesta xifra fins a un mínim de 260 pisos gràcies a aquesta recaptació superior a l'estimada.

Borràs, que ha recordat que Catalunya està encara per sota de la mitjana europea pel que fa al parc públic d'habitatge social, ha apuntat que si és el Govern qui adquireix aquests habitatges també s'evita que els comprin fons d'inversió internacional.

stats