DESASTRE ECOLÒGIC
Societat 02/07/2019

El Govern adoptarà mesures urgents per revitalitzar la ramaderia i l'agricultura a la Ribera d'Ebre

Jordà considera la zona com la candidata perfecta per engegar un nou pla de reg de suport

Gemma Garrido Granger
3 min

Que el sector primari de la Ribera d'Ebre torni a treballar i que l'impuls vingui acompanyat de canvis estructurals que dotin els pagesos i els ramaders de la capacitat de gestionar el territori són les dues fites que el Govern de la Generalitat es marca a mitjà i llarg termini. El desastre ecològic de l'incendi, que es va declarar dimarts passat a la Torre de l'Espanyol i que s'ha saldat amb més de 5.000 hectàrees cremades, ha forçat l'administració a plantejar-se de reformar la manera en què es gestiona el territori, així com donar suport i solucionar les necessitats més immediates de la població desplaçada pel foc.

El vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, han visitat aquest dimarts la zona afectada per l'incendi i han anunciat mesures urgents i a llarg termini quan acabi la valoració dels danys provocats per aquest desastre ecològic. Aragonès, que ha recordat que l'incendi encara es troba en vies d'extinció, ha remarcat que "un cop passades les flames, els problemes queden, i cal afrontar la situació".

En aquest sentit, el vicepresident del Govern ha insistit que, més enllà de les mesures d'urgència que fan falta per gestionar el "postincendi" i reparar els danys del foc, cal una estratègia a llarg termini per reforçar la ramaderia i l'agricultura com activitats de gestió de l'entorn.

Aragonès ha assenyalat que el primer pas és fer una valoració dels danys per poder prendre decisions acurades i segures, que es tradueixin en possibles mesures d'urgència "perquè les explotacions agrícoles i ramaderes tornin a treballar", però també solucions amb vistes al futur i de caràcter estructural. De fet, ha destacat que la Generalitat ha de tenir "una mirada llarga per millorar la gestió del territori" i aprofitar la tragèdia com a oportunitat perquè tot Catalunya faci costat a la zona i a la població que hi viu o hi treballa.

La prioritat del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és recuperar la capacitat productiva de totes les zones afectades, ja que un 20% de les hectàrees consumides pel foc eren zona agrícola. La consellera Teresa Jordà ha puntualitzat, però, que els incendis són "extremadament inherents" al clima mediterrani, i que aquesta condició, sumada al canvi climàtic, obliga tot el país a estar en una situació d'alerta permanent. "Potser aquest és el primer incendi en què l'opinió pública, d'una vegada per sempre, es planteja la importància de la gestió del sector primari al territori, i ha de ser una oportunitat", ha pronosticat Jordà.

Pla de ramaderia extensiva

El vicepresident Pere Aragonès i la consellera Teresa Jordà han sobrevolat aquest dimarts la zona de l'incendi de la Ribera d'Ebre, el Segrià i les Garrigues i també han fet una visita sobre el terreny en què han pogut parlar amb el ramader més afectat pel foc, Pere Jornet, que va perdre tot el bestiar en les primeres hores del foc a la Torre de l'Espanyol.

La titular d'Agricultura i Ramaderia ha assegurat que el Govern no pretén fer "grans promeses i proclames" i que posarà a treballar les direccions generals amb la resta de departaments, juntament amb els implicats i les persones que coneixen "perfectament" les Terres de l'Ebre: Jordà vol conjurar tots els implicats en el territori –agricultors, ramaders, ajuntaments, consells comarcals, diputacions i experts– per minimitzar els riscos de patir un incendi de gran magnitud com ha sigut el de la Ribera d'Ebre, un dels pitjors focs dels últims 20 anys a Catalunya.

"Vull destacar l'esforç que fan cada dia ajudant a apagar el foc. La criminalització del sector agrari s'ha d'acabar de manera immediata perquè són un actor imprescindible, essencial, que hauríem d'escoltar, cuidar i potenciar", ha exigit Jordà. Per això, la consellera ha anunciat que el departament que lidera ja treballa en un pla estratègic de ramaderia extensiva, i que la zona de l'Ebre –ha precisat– pot ser la millor candidata per incentivar el reg de suport en una zona "molt seca". "Actuacions d'aquest tipus s'han de fer 'prèviament a' i escoltant molt la gent que treballa aquí. Sense ells és impossible", ha dit Jordà.

Aragonès ha subratllat que cal "un nou enfocament" per revitalitzar les Terres de l'Ebre i catapultar els ramaders i pagesos com a gestors de l'entorn: "Cal una gestió molt millor i aquí ens hi hem d'implicar tots". Coincidint amb ell, la consellera d'Agricultura ha defensat els pagesos que van patir la limitació de la sega i ha recordat que en els últims anys els incendis per aquestes causes s'han reduït un 70%.

stats