Societat 30/07/2013

El Govern suspèn durant dos mesos les noves prestacions per pagar residències geriàtriques

La Generalitat ho atribueix als "incompliments de l'Estat" en el finançament de la dependència, i el ministeri de Sanitat assegura que ha satisfet els pagaments

Agències
1 min
La residència d'avis ubicada a l'antiga Germanetes dels Pobres, a Tarragona./ ACN

Barcelona / MadridEl departament de Benestar Social i Família ha anunciat aquest dimarts que "a causa dels incompliments per part de l'Estat en el finançament de la llei de dependència", l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) suspendrà de manera transitòria, durant agost i setembre, la realització de programes individuals d'atenció (PIA) de prestació econòmica vinculada al servei d'atenció residencial, així com l'ingrés associat a places de prestació econòmica vinculada. La Generalitat ressalta que és una mesura "transitòria" i "extraordinària" i denuncia que l'Estat només finança el 20% de la llei de dependència mentre que el Govern hi aporta el 80% restant, quan per llei hauria de ser a parts iguals.

El ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha assegurat, en resposta a les acusacions de la Generalitat, que ha satisfet els pagaments mensuals referents a la llei de la dependència. En concret, ha informat que han fet efectiu el pagament de 121,5 milions d'euros en el primer semestre de l'any. Fonts ministerials han explicat que l'aportació de l'Estat depèn del nombre de beneficiaris i que si l'aportació a Catalunya va baixar els mesos d'abril i maig és perquè no es van incorporar més dependents.

Catalunya compta amb 139.117 beneficiaris i és, després d'Andalusia, la comunitat autònoma que més diners rep per aquest concepte. Des del ministeri, subratllen les fonts, l'autogovern comporta marcar prioritats en les polítiques de despesa i, en aquest cas, de polítiques d'inversió social, per la qual cosa "potser la Generalitat hauria de plantejar-se" reorientar els seus fons "a les persones que més ho necessiten".

stats