Societat 10/03/2020

Escoles, jutjats, presons i hospitals: Catalunya es prepara per frenar nous focus de coronavirus

La consellera de Salut admet que s'espera un augment de contagis i els metges recomanen desprogramar visites i intervencions no urgents

G.g.g. / L.v. / M.r. / P.e.
4 min
La consellera de Salut, Alba Vergés, reunida amb professionals del Clínic

BarcelonaEl Govern ja es prepara per desplegar un paquet de mesures i restriccions que permeti bloquejar l'avanç del SARS-CoV-2 a Catalunya, on s'han confirmat fins a 125 contagis. Les escoles, les residències de gent gran, els jutjats i les presons són alguns dels espais que podrien convertir-se en nous focus de transmissió del virus si hi circula sense control. Ho diu l'experiència en altres regions de l'Estat, com la Comunitat de Madrid o Euskadi, que demostren que poden ser una amenaça per a la salut col·lectiva, juntament amb els centres sanitaris. Aquestes són algunes de les propostes i actuacions que el govern català ha posat en marxa per frenar l'aparició de més persones afectades per la Covid-19.

Educació

No es tancaran immediatament les escoles

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest dimarts que a Catalunya la gestió del coronavirus està en "fase de contenció" i que no està previst decretar d'immediat el tancament d’escoles, com ja s'ha fet en zones d'Espanya com Madrid i Vitòria. La consellera ha deixat clar, però, que és una opció que no es pot descartar en funció de l'evolució de l'epidèmia. Amb tot, ha assenyalat que ara hi ha temps per preparar-se millor davant d'aquest escenari i una possible escalada de casos.

Si es prengués la decisió de tancar les escoles –ha detallat Vergés–, hauria d'anar acompanyada de la decisió de les famílies de prescindir, també, de les extraescolars, però ha remarcat que de moment la prioritat és no haver d'arribar a aquest punt. La diferència amb el que passa a Madrid i en les dues localitats basques més afectades –ha apuntat– és que aquí es té més clara la cadena de transmissió dels contagis. "No és que ells ho hagin fet malament i nosaltres bé, però la realitat és que ara tenim un avantatge: podem preparar-nos", ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Vergés no ha volgut avançar possibles decisions com la de suspendre el Saló de l'Ensenyament, que s'ha de celebrar a Barcelona entre el 18 i el 22 de març. Ara mateix, ha defensat, "no hi ha raons objectives" per cancel·lar-lo, però l'escenari podria canviar en les pròximes hores. "Podem decidir-ho aquesta tarda o demà", ha assegurat. La consellera també ha dit que és possible que el virus tingui un impacte important en els plans de Setmana Santa. "L'impacte econòmic del coronavirus arreu del món és impressionant. No ho havíem tingut mai", ha defensat.

Hospitals

No es desprogramaran visites no urgents de moment

"Ens estem preparant per a un augment de casos fort", ha reconegut la consellera, que ha recomanat que persones grans o amb patologies limitin les sortides i que la població en general no vagi a treballar si té tos o febre. En aquesta preparació serà molt important blindar sectors com el sanitari per poder atendre tots els afectats.

Actualment hi ha uns 400 sanitaris aïllats per prevenció. El president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, ha qualificat de convenient la desprogramació de "l'activitat assistencial no fonamental" i l'ajornament de visites i contactes "no imprescindibles amb pacients immunodeprimits o gent gran en centres sociosanitaris i residencials". "Els objectius principals a hores d'ara són protegir-nos de l'innecessari contagi, la protecció dels professionals sanitaris i protegir els més vulnerables", ha assenyalat Padrós. Ara per ara, però, Salut descarta la desprogramació de visites i intervencions no urgents.

Presons

Sense sortides ni trasllats, però es mantenen els vis-a-vis

El departament de Justícia, amb coordinació amb Salut, ha activat una bateria de quatre mesures preventives a les presons catalanes, per minimitzar el risc de contagis: s'han restringit les sortides col·lectives d'interns de centres penitenciaris i centres de justícia juvenil, s'han suprimit les activitats que impliquen l'entrada de personal de fora dels centres i s'han restringit els trasllats de presos (excepte els d'extrema necessitat) dins de Catalunya i a la resta d'Espanya. Es mantenen les visites i els vis-a-vis dels presos, així com els espais de convivència familiar, que ja s'han suspès a la Rioja, el País Basc i Madrid.

De moment, la direcció de Presons assegura que no s'ha detectat cap contagi a l'interior dels centres catalans. Davant de qualsevol cas sospitós, el departament explica que Salut determinarà si cal traslladar-lo a l'Hospital Clínic (el centre de referència) o mantenir-se aïllat en una cel·la. Si es detecta un cas positiu, serà traslladat a la Unitat Hospitalària Penitenciària de Terrassa i Salut determinarà les mesures per als professionals i interns que hi hagin estat en contacte.

Jutjats

Menys assistents als judicis i als casaments civils

Per la seva banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha comunicat una sèrie de mesures als jutges del territori que es plantegen activar en coordinació amb les autoritats, com ara limitar l'assistència de públic als judicis públics i a les bodes civils, fer servir les videoconferències per a les diligències urgents a fer amb persones que treballin en centres de risc, com ara metges, psiquiatres, pacients d'hospital o centres de menors, i ajornar les que no siguin indispensables que es facin ara mateix.

Pel que fa al departament d'Interior i els serveis que en depenen, com els Mossos d'Esquadra i els Bombers de la Generalitat, han ajornat els actes massius que tenien previstos en els pròxims dies pel coronavirus. Per exemple, s'ha demanat evitar qualsevol activitat no operativa que suposi concentrar una quantitat significativa de persones. En el cas de les reunions, s'han mantingut les que no comporten una presència nombrosa de persones, tot i que és preferent que les trobades es facin de forma no presencial. Alguns actes ajornats són les festes patronals, com el Dia de les Esquadres, les formacions internes o la participació en congressos.

stats