Societat 10/03/2020

Les escoles detecten que hi ha famílies xineses que no estan duent els fills a classe

Educació demana cancel·lar les visites programades al Saló de l'Ensenyament

Laia Vicens
4 min
El català a l’escola: més present a l’aula que al pati

BarcelonaLa consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que a Catalunya la gestió del coronavirus està en “fase de contenció” i que no està previst decretar d’immediat el tancament d’escoles, com ja s’ha fet en zones d’Espanya com Madrid i Vitòria. La consellera va deixar clar, però, que és una opció que no es pot descartar en funció de l’evolució de l’epidèmia. Amb tot, va assenyalar que ara hi ha temps per preparar-se millor davant d’aquest escenari i una possible escalada de casos.

Si es prengués la decisió de tancar les escoles –va detallarVergés–, hauria d’anar acompanyada de la decisió de les famílies de prescindir, també, de les extraescolars, però va remarcar que de moment la prioritat és no haver d’arribar a aquest punt. La diferència amb el que passa a Madrid i en les dues localitats basques més afectades –va apuntar– és que aquí es té més clara la cadena de transmissió dels contagis. “No és que ells ho hagin fet malament i nosaltres bé, però la realitat és que ara tenim un avantatge: podem preparar-nos”, va explicar en una entrevista a Catalunya Ràdio.

De moment, el Govern ha demanat aturar les activitats fora de les escoles on hi participi més d’un centre, com fires, trobades, cantades o certàmens. De fet, el departament d’Educació va anunciar que no participarà a la propera edició del Saló de l’Ensenyament i això posa en seriós risc la celebració del Saló. Fonts de Fira de Barcelona van admetre que s’estan plantejant ajornar-lo. En canvi, es mantenen les portes obertes que s’estan duent a terme aquests dies, però la conselleria va recomanar als centres que evitin les aglomeracions en espais reduïts. Paral·lelament a aquestes mesures, tres centres han tancat de manera aïllada a Catalunya per l’afectació del coronavirus: una escola bressol al barri de Gràcia, l’Escola Oficial d’Idiomes del Prat de Llobregat i l’escola Feliu i Vegués de Badalona, aquesta confirmada ahir a la nit perquè té 17 mestres confinats.

Als centres educatius, on ja ha detectat l’absentisme de la comunitat xinesa, hi ha veus que demanen accelerar les mesures. “Si creuen que s’ha de fer perquè això redueix la propagació del virus, que ho facin, tot i que potser ja aniran tard”, comenten a l’Antoni Brusi, on les famílies estan “força tranquil·les”.

A l’escola La Farigola del Clot han detectat que, de les deu famílies d’origen xinès que hi ha, sis ja no estan portant els alumnes a classe. Després que la comunitat xinesa, la tercera d'origen estranger més nombrosa a Catalunya, hagi tancat els seus negocis per desconfiança en la gestió que han fet les autoritats espanyoles del coronavirus, l'onada d'inquietud ha arribat als centres escolars: el cas de La Farigola no és aïllat i, amb més o menys intensitat, les escoles i instituts de Barcelona estan notant aquesta setmana que hi ha alumnes d'origen xinès que s'estan quedant a casa.

A l'escola La Farigola del Clot han detectat que, de les deu famílies d'origen xinès que hi ha, sis ja no estan portant els alumnes a classe.

La sensació de les escoles l'ha confirmat a Efe un portaveu de l'associació multicultural xinesa Amanecer, que ha assegurat que diverses famílies han preferit no portar els fills a escola per la por al contagi. "És una decisió personal que pren cada família, però s'està donant", ha afirmat. El fet és que la Federació de la Unió d'Associacions Xineses a Catalunya ha recomanat a les famílies que deixin els seus fills a casa a l'espera de veure com evoluciona la propagació del virus.

A l'escola de primària Antoni Brusi, a tocar del Parc de la Ciutadella, van començar-ho a notar a mitjans de la setmana passada. "Són quatre o sis famílies que no han portat els alumnes", confirmen a l'ARA fonts de l'escola, que també deixen clar que hi ha altres alumnes d'origen xinès que sí que estan anant a classe. De moment, s'estan apuntant qui falta a l'escola i per què, però no ho traslladen a les autoritats educatives perquè no es considera absentisme fins que l'alumne no va a classe durant moltes més setmanes.

En canvi, a l'Escola Pere Vila, a l'Arc de Triomf, pràcticament tots els alumnes d'origen xinès van a classe. Només una de les onze famílies ha comunicat al centre que deixarà d'anar-hi fins al 13 de març.

Ara les escoles estan amatents a qualsevol decisió de les autoritats que afecti el funcionament habitual dels centres, com les que han pres a Madrid, Vitòria o la Rioja, en què s'ha suspès tota l'activitat acadèmica. De fet, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que s'espera un augment de contagis i ha dit que el Govern treballa per si es tanquen escoles. "Si creuen que s'ha de fer perquè això redueix la propagació del virus, que ho facin, tot i que potser ja aniran tard", comenten a l'Antoni Brusi, on les famílies estan "força tranquil·les".

A l'escola La Farigola tenen coll avall que el departament d'Educació, més tard o més d'hora, acabarà decretant el tancament dels centres. "Si ho han d'anunciar, potser millor fer-ho amb alguns dies de marge perquè les famílies es puguin organitzar", apunten des de l'equip directiu. Tot plegat per evitar el que ha passat a Vitòria, on el coronavirus ha fet encara més difícil la conciliació familiar.

Un de cada cinc alumnes al món, sense escola pel coronavirus

El coronavirus afecta 363 milions d'alumnes a tot el món, des de les escoles bressol fins a les universitats, segons la Unesco, que ha comptat que, en total, un de cada cinc estudiants de primària i secundària no va a l'escola i un de cada quatre no acut a l'ensenyament superior com a conseqüència d'aquesta emergència sanitària. En total, 15 països han ordenat el tancament d'escoles a nivell nacional i 14 més, com Espanya, ha ordenat tancaments localitzats.

"Estem entrant en un territori inexplorat i treballant amb els països per trobar solucions d'alta tecnologia, baixa tecnologia i sense tecnologia per assegurar la continuïtat de l'aprenentatge", ha dit la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay.

stats