Societat 07/07/2015

El govern de Trias va pagar un any de lloguer a un local ocupat a Gràcia

L'exregidora del districte, Maite Fandos, es va presentar al Banc Expropiat el dia abans del canvi de govern per informar que no hi ha amenaça de desallotjament. El consistori pagarà 66.500 euros aquest 2015

Maria Ortega
2 min
El Banc Expropiat

BarcelonaSorpresa majúscula al Banc Expropiat, l'espai ocupat des de fa més de tres anys a la Travessera de Gràcia, que fa mesos que viu amb l'amenaça de desallotjament als talons. El 12 de juny, l'últim dia de mandat de CiU a Barcelona, van rebre la visita de la llavors regidora del districte, Maite Fandos, que els va informar que el seu govern havia pagat el lloguer d'aquest espai durant un any a la propietat, la immobiliària Antartic Vintage, per garantir que no se'ls expulsava. Un pagament, que per un any puja fins als 66.500 euros (uns 5.500 euros mensuals), que la regidora va decidir fer, segons va explicar i han confirmat a l'ARA fonts de CiU, per garantir que el desallotjament, que a finals de l'any 2014 havia de ser imminent, no es duia a terme i, per tant, el Banc Expropiat podia mantenir les seves activitats. I es va fer sense informar les persones que gestionen l'espai perquè, com els va reconèixer Fandos, sabia que no hi estarien d'acord. I, de fet, és així, com han deixat clar al seu blog. El contracte és d'obligat compliment fins a finals del 2015 i, després, prorrogable per trimestres. La partida no surt del districte de Gràcia, sinó de l'àrea de Patrimoni.

L'assemblea que gestiona el Banc Expropiat explica que, tenint en compte d'una banda la imminència de les eleccions municipals –i també de les catalanes– i de l'altra, l'encara recent 'incendi' provocat pel desallotjament de Can Vies, a Sants, Fandos va voler "comprar la pau social". "És interessant constatar que quan els interessa i convé tenen diners", apunten. Asseguren, però, que no se'ls ha informat de la quantia que el consistori ha pagat per a aquest lloguer ni tampoc de la partida de pressupost d'on han sortit aquests diners. "És la seva por al conflicte a peu de carrer allò que els ha empès a pagar el lloguer per mantenir la pau social que fins al moment necessiten", expliquen.

Una manera de "guanyar temps"

El motiu que, segons va defensar la regidora, va portar el govern a prendre aquesta decisió és que es va considerar que el Banc Expropiat "fa una important funció dinamitzadora i de suport social al barri", com apunten fonts de CiU, que puntualitzen que aquest espai no genera rebuig veïnal. Va ser, asseguren, una "manera de guanyar temps" davant la imminència del desallotjament i, expliquen, treballant amb la idea de buscar, després de les eleccions municipals, una solució de més llarg abast.

L'espai del Banc Expropiat és una antiga sucursal de Caixa Tarragona que l'any passat CatalunyaCaixa va vendre a

Al febrer, el Banc Expropiat va tenir constància que la propietat del local havia paralitzat temporalment l'execució de la sentència de desallotjament, però ningú no sabia en aquell moment que s'estava pagant un lloguer. I menys encara que qui ho feia era l'Ajuntament.

stats