Societat 16/10/2020

Entren en vigor les restriccions a restauració i comerç sense esperar el TSJC

El DOGC publica el tancament de bars i restaurants com una mesura d’urgència

Laia Vicens
3 min
Un home ahir guardant les taules i cadires de la terrassa a l’interior d’un establiment de restauració al barri de la Barceloneta.

BarcelonaEl Govern va decidir ahir, dijous, tirar pel dret i aplicar el gruix de les restriccions anunciades sense esperar l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així doncs, a partir d’avui i durant almenys quinze dies estaran tancats bars i restaurants –excepte per comprar menjar per emportar i els restaurants dels hotels per als seus clients– i es limiten els aforaments als comerços, a la cultura i als gimnasos. Les úniques restriccions que la Generalitat ha decidit deixar "en suspens" fins que el TSJC es posicioni són les tres que podrien xocar amb els drets fonamentals: la prohibició de reunions de més de sis persones, la suspensió de l’activitat presencial a les universitats i la limitació de l’aforament a les activitats de culte. Les noves mesures ja s'han publicat, a la una de la matinada, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i per tant ja són vigents.

L’estira-i-arronsa entre el Govern i el TSJC va tornar a posar de manifest que la lluita contra el virus topa, de nou, amb la justícia. Dijous al migdia el TSJC va demanar al Govern que concretés les restriccions anunciades dimecres i que afecten drets fonamentals per poder-se pronunciar. La sala contenciosa administrativa del tribunal també va demanar que es corregissin defectes de forma, ja que el document presentat no incloïa ni firma ni número de decret ni tampoc data. Unes hores després el Tribunal va confirmar que havia rebut a temps un escrit del Govern en què identificava quins drets fonamentals podrien quedar afectats. Tots els errors, però, encara no estaven reparats, i el mateix tribunal advertia: “No s’han reparat els defectes formals advertits per la sala (data, signatura i número)”. En el mateix comunicat, el TSJC anunciava que “previsiblement” la sala respondria avui, deixant a l’aire unes hores més el seu aval o no a les mesures que la Generalitat ja havia anunciat que preveia tenir en vigor aquest divendres.

Tres limitacions en suspens

Per no haver d’esperar la decisió judicial, i al·legant que les mesures “es prenen amb urgència per fer front a l’increment de contagis del covid-19 i tallar-ne l’expansió al més aviat possible”, l’executiu va decidir que el gruix de les restriccions -que són les que no afecten drets fonamentals- fossin d’aplicació “immediata”. La via per fer-ho era publicar a la mitjanit la controvertida resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), però incloent-hi una disposició per deixar en suspens les tres restriccions que poden limitar drets fonamentals.

Així doncs, a partir de la una de la matinada de divendres han de tancar bars i restaurants, també els centres d’estètica, discoteques, sales de joc i casinos; es limitarà al 50% l’aforament en cinemes, teatres i altres equipaments culturals, i es reduirà al 30% la capacitat dels comerços, els mercats i també els gimnasos.

Amb tot, però, l’aval judicial per a les altres tres restriccions pendents és un mer formalisme. La prohibició de reunir-se més de sis persones ja està en vigor (amb el vistiplau del TSJC) des de setembre, però necessita ser ratificat un altre cop perquè ara s’inclou en aquest nou decret; la suspensió de les classes teòriques presencials va començar ahir a totes les universitats públiques sense esperar el TSJC, i la limitació dels aforaments als actes religiosos ha estat avalada sempre en anteriors rebrots greus al territori.

La Fiscalia no hi posa pegues

De fet, la Fiscalia Superior no va posar objeccions a les noves mesures sanitàries proposades pel Govern, i el mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va assegurar dijous que només preveu que el TSJC les ratifiqui. Argimon va insistir en defensar les “dures i contundents” restriccions -que han comptat amb la ferma oposició del sector de la restauració- perquè optar per altres de més suaus només hauria provocat que “en dues setmanes o 10 dies” se n’haurien de prendre d’encara “més dràstiques”.

Una altra cosa és si els 15 dies seran suficients per contenir els contagis. I aquí Argimon no es va mostrar tan taxatiu: va admetre que les mesures només podran “frenar la velocitat de transmissió”, però “no s’aconseguirà doblegar la corba”. “Tant de bo m’equivoqui, però en principi aquestes mesures serviran per frenar l’escalada creixent”, va afirmar. Segons va dir, les restriccions han de servir simplement perquè el departament de Salut pugui anar “a rebuf” del covid, però no “davant” seu. “El virus està corrent i nosaltres hem de respondre amb velocitat”, va reconèixer.

Argimon va recordar que les dades apressen el Govern a actuar de seguida: fa tres setmanes es detectaven uns 7.000 positius setmanals, la setmana passada eren 12.700 i els últims dies se’n registren més de 2.000 al dia, un ritme molt superior al que preveia la conselleria.

stats