Societat 08/12/2014

El Gran Germà vigila les urnes de la consulta de Premià de Mar

El municipi del Maresme instal·la càmeres de seguretat per controlar que ningú manipula les urnes de la consulta de Can Sanpere entre el 12 i el 20 de desembre, en què l'Ajuntament pregunta als veïns si volen que expropiï uns terrenys que la immobiliària Núñez i Navarro té al centre del poble

Acn
2 min

Premià de MarPremià de Mar ja té instal·lades les càmeres que vigilaran les urnes de la consulta ciutadana de Can Sanpere, que s'iniciarà aquest divendres. La consulta durarà tota una setmana, entre el 12 i el 20 de desembre, i les urnes s'ubicaran en equipaments públics.

Per garantir la transparència del procés, unes càmeres gravaran durant tota la nit i qualsevol veí podrà visionar les imatges a través d'internet. Durant el dia, un equip de voluntaris exercirà d''interventors' a peu d'urna. En la consulta es pregunta als veïns si volen que l'Ajuntament expropiï uns terrenys que Núñez i Navarro té al centre del poble. L'empresa vol fer-hi una fàbrica, mentre que des de Premià de Mar es vol destinar l'espai a zona verda.

El sistema de videovigilància ja està instal·lat i en els pròxims dies es preveu que arribin a Premià de Mar les urnes per a la consulta. Els ciutadans tenen també a casa seva tota la informació sobre l'afer de Can Sanpere i les paperetes de votació. També està a punt la participació d'uns 125 voluntaris que col·laboraran en l'organització

La consulta de Premià de Mar comptarà amb cinc punts de votació: el centre cívic, la biblioteca, el pavelló, l'edifici del gas i l'escola de música. Durant el dia els veïns podran votar en qualsevol d'aquests punts, des de divendres 12 a les nou del matí, fins al migdia del dissabte dia 20 de desembre.

La custòdia de les urnes les faran els propis treballadors de cada equipament, així com els voluntaris, que exerciran d'interventors'. Durant les nits, la vigilància anirà a càrrec del circuit de vídeo que s'ha instal·lat a cadascun d'aquests equipaments en els darrers dies i que tots els veïns podran visionar a través d'internet.

L'afer de Can Sanpere

Pel que fa a la votació, el que decidiran els veïns és el futur dels terrenys de l'antiga fàbrica de Can Sanpere, que fins al 1994 va ser una important indústria tèxtil destinada a la producció de seda per a paracaigudes uniformes militars i roba per a la llar. Es tracta d'un espai de 9.495 metres quadrats que el consistori vol que passin a ser de titularitat pública.

La propietat és en mans de Núñez i Navarro, que ha dut l'Ajuntament davant els tribunals i li han donat la raó. El pla general descriu els terrenys com una gran zona verda de 6.000 metres quadrats i uns 3.000 metres quadrats destinats a equipaments, però la constructora té una llicència emmarcada en un planejament anterior que permetia l'ús industrial.

Ara, l'única manera d'evitar que s'hi aixequi una fàbrica és expropiar els terrenys. Això és el que sotmetrà a votació a partir de divendres, i fins dissabte de la següent setmana. Un dels principals elements que els veïns hauran de tenir en compte és la part econòmica. Diversos estudis xifren l'expropiació en 3,9 milions d'euros.

stats