SOCIETAT
Societat 09/10/2012

Els graus universitaris a Catalunya són un 75% més cars que la mitjana de l'Estat

L'Observatori del Sistema Universitari calcula que, des del 2001, els estudis de llicenciatura i graus s'han encarit entre un 84% i un 103% per sobre de l'IPC

Acn
2 min
Les universitats de l'Estat són les preferides pels estudiants europeus d'Erasmus.

BarcelonaL'Observatori del Sistema Universitari (OSU) denuncia que l'augment de les taxes universitàries implantat aquest curs ha situat Catalunya com la comunitat autònoma més cara. Calculen que el preu mitjà d'un grau és un 75% més car que el preu mitjà de la resta. A més, també considera que a Catalunya es paga un 30% més que en la següent comunitat més cara, que és Madrid. L'Observatori, que ja va alertar que l'augment podia comportar reclamacions legals perquè els estudiants ja paguen més del 20% del cost dels estudis, xifra entre els 607 euros i els 949 euros, l'increment a què han hagut de fer front els alumnes, és a dir, un 67%, que situa la pujada en la més gran des que se'n tenen dades. L'augment de taxes universitàries d'aquest curs 2012-2013 han situat Catalunya com la comunitat autònoma amb els preus més alts de l'Estat. Segons dades recollides per l'Observatori del Sistema Universitari de la Universitat de Barcelona, el preu mitjà d'un grau en universitats catalanes, és un 75% més car que el preu mitjà de la resta i més d'un 30% per sobre de la següent comunitat més cara, que és Madrid.

A més, l'OSU xifra en un 67% l'augment final de les taxes en la primera matrícula de grau, en comparació al curs passat, un increment que és el més alt des que es recullen les dades de preus públics i que aquest curs representa una pujada entre 607 i 949 euros. L'Observatori compara aquestes dades amb comunitats com Astúries, en què els preus de la primera matrícula no han pujat.

En comparació a les universitats de l'Estat espanyol, Catalunya també registra segons l'OSU, els preus més alts de mitjana en matrícules successives i situa el País Basc i Galícia com les comunitats en què els preus per a repetidors són més baixos. Des de l'Observatori s'ha calculat que des del curs 2001-2002, el preu per crèdit en segona matrícula s'ha multiplicat entre 3 i 3'3 cops, mentre que en tercera matrícula multiplicat entre 6'1 i 6'6 cops i la quarta entre 7'9 i un 8'5.

Pel que fa als preus de màster, l'OSU situa entre un 104 i un 163% l'increment final dels preus dels estudis de màster. Des de l'organització destaquen que des del 2006, l'increment de preus mínims en màsters ha estat d'un 129% per sobre de l'IPC en màsters que enguany costen 2.400 per curs, i d'un 96% per a la resta, que són la majoria i costen fins a 3.840 euros per curs. En comparació amb la resta de l'Estat, Catalunya també és, en matèria de màsters, de les comunitats més cares. El preu del crèdit és de mitjana, entre el 30 i el 162% més car que en altres comunitats autònomes.

stats