Societat 28/03/2013

Ocupen un edifici de pisos buits i en venda després d'una manifestació a Nou Barris

El moviment 15-M i la plataforma 500x20 asseguren que obriran els pisos a desnonats. Bategen el projecte com a Insula Utopia

Efe
2 min

BarcelonaDos centenars de veïns del districte de Nou Barris s'han manifestat aquest dijous "pel dret a un habitatge" i han culminat la seva protesta amb l'ocupació d'un edifici de pisos buits i en venda, propietat d'una entitat bancària, situat al número 84-88 del carrer Pablo Iglesias de Barcelona. Amb càntics de "Què passa? Que ja tenim casa!", els manifestants, convocats pel moviment 15-M de Nou Barris i la plataforma 500X20, que lluita contra els desnonaments al barri de Ciutat Meridiana, han desplegat una gran pancarta davant l'edifici amb el lema "Pel dret a un habitatge", mentre que un portaveu ha llegit un manifest en el qual anima "a expropiar els pisos buits dels bancs".

Els veïns, entre els quals hi ha persones que han perdut els seus habitatges en ser desnonats per no poder pagar les seves hipoteques, han iniciat la manifestació a les 17.00 hores a la plaça Llucmajor de Barcelona, han recorregut diversos carrers del barri i han col·locat adhesius i cartells amb el lema "Sí que es pot" en una oficina de Caixa Penedès, mentre eren vigilats de lluny per diverses furgonetes policials.

En un dels balcons de l'edifici ocupat pels manifestants i situat al barri de la Prosperitat de Nou Barris es pot veure un gran cartell on diu "Pisos i pàrquing en venda", amb un número de telèfon mòbil. L'immoble té dotze pisos i un local i, segons ha explicat a Efe un portaveu del moviment 15-M, és propietat de l'antiga Caixa Penedès "i ara és del poble".

Aquest portaveu ha informat que l'edifici ocupat es va quedar sense vendre en fer fallida la immobiliària que el va construir, i que hi ha dos pisos que tenen propietari perquè pertanyen a les persones que van cedir el terreny a canvi dels dos habitatges. "Aquests dos pisos seran respectats, però els altres deu els lliurarem a famílies que han estat desnonades i no tenen habitatge", ha explicat el portaveu del moviment d''indignats'.

Els ocupants, que han batejat l'acció com a Insula Utopia, en referència a una obra del pensador Thomas More, han explicat que, a més de facilitar els habitatges a persones desnonades, volen que el local de l'edifici serveixi per revitalitzar la vida cultural i social del barri.

Fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per Efe han informat que tenen constància de l'empaperat dels vidres de l'oficina de Caixa Penedès, però han assegurat desconèixer l'ocupació.

stats