Habitatge

Catalunya rebaixa el llindar per ser gran tenidor: n'hi haurà prou amb tenir cinc pisos en propietat

El Govern espera l'aval "imminent" de l'Estat per regular els lloguers als 140 municipis "tensos"

4 min
La llei de regulació dels lloguers entrarà en vigor demà.

BarcelonaEl Govern anunciava a finals de juny la seva intenció de limitar els preus de lloguer en 140 municipis considerats "zones tensades" pels grans esforços econòmics que ha de fer la població per accedir a un habitatge. Ara, i un cop s'han resolt la quarantena d'al·legacions rebudes per part dels ajuntaments, les associacions del sector immobiliari i les entitats socials, la consellera de Territori, Ester Capella, ha anunciat que es mantenen els plans –no s'hi afegeix cap municipi ni en desapareix cap del llistat–, però s'introdueixen dos canvis en els criteris que haurien de garantir la contenció dels preus d'arrendament en aquestes zones. A partir d'ara, en el mercat del lloguer català, es considerarà gran tenidor aquell propietari que tingui cinc o més pisos, i no 10, com fins ara. En canvi, els promotors de pisos destinats al lloguer social seran exclosos de la categoria de grans tenidors.

La Generalitat ja considerava implementar un canvi en la definició de gran tenidor a les zones amb més problemes amb el lloguer. És una possibilitat prevista a la llei estatal d'habitatge sempre que les comunitats autònomes ho sol·licitin explícitament i justifiquin que influeix en la tensió de la zona. La normativa estatal també fixa que tots els pisos s'han d'ubicar en la mateixa zona declarada com a tensada perquè un propietari amb almenys cinc habitatges pugui considerar-se gran tenidor. Fonts governamentals, però, expliquen a l'ARA que a la memòria catalana es considera gran tenidor qualsevol propietari d'almenys cinc pisos independentment de si aquests immobles estan en una o diverses zones tensades. "A Catalunya posem l'accelerador per garantir el dret a l'habitatge perquè estem en una situació d'emergència", ha assegurat Capella. En aquest punt, l'Estat tindrà l'última paraula, depenent de si considera la petició motivada i justificada.

La titular de les competències en habitatge ha explicat que la Generalitat ha aprovat la memòria per als topalls al lloguer amb aquest canvi de definició. El document serà publicat al DOGC i enviat al govern de Pedro Sánchez, ara en funcions, perquè l'avali. L'objectiu: accelerar l'aplicació, d'una vegada per totes, de la limitació de preus prevista a la nova llei estatal de l'habitatge, en vigor des de finals del mes de maig. Amb aquesta mesura, ha defensat Capella, hi haurà més habitatges en el mercat de lloguer assequible dels municipis on es concentra el 80% de la població de Catalunya.

Defensa de la llei catalana

La consellera s'ha mostrat confiada que l'Estat donarà el vistiplau de manera "imminent" per permetre la regulació dels lloguers en aquests territoris, fins al punt que el ministeri de Transports podria donar-hi llum verda abans que acabi el mes d'agost. Amb tot, també ha anticipat que és molt possible que les entitats representatives del sector de la promoció, la intermediació i l'administració dels habitatges porti la normativa als tribunals. "Esperem que els tribunals ponderin els drets que estan en joc i primi el dret a l'habitatge", ha dit.

L'executiu espanyol està treballant en un índex propi aplicable a totes les comunitats autònomes, però Capella ha volgut subratllar que la millor manera de regular els pisos a Catalunya seria l'aplicació de l’índex català, inclòs en la normativa catalana de l'habitatge escapçada pel Tribunal Constitucional (TC) perquè suposava "una invasió de la comunitat autònoma en les competències de l'Estat". "Catalunya tenia una llei pròpia [de regulació del preu de lloguer] més completa i sense espais buits perquè alguns espavilats eludissin la norma per la via dels contractes temporals que la que hem d’aplicar ara [l’espanyola]. Nosaltres ja havíem elaborat un índex que responia als criteris per determinar el preu màxim i mínim en determinades zones", ha afirmat.

La consellera ha detallat que les al·legacions que s'han tramitat a la memòria per als topalls als preus de lloguer s'articulaven sobre tres eixos comuns: la compensació econòmica als propietaris, que ha estat desestimada, així com la consideració dels promotors socials com a grans forquilles i el canvi de definició dels grans tenidors. Els topalls a l'arrendament inclouen els criteris que justifiquen la delimitació de 140 municipis com a zones tensades, per exemple que el lloguer no pot representar més del 30% dels ingressos que tenen les famílies o que l'increment de preus del lloguer en els últims cinc anys sigui superior a 3 punts percentuals a l'evolució de l'IPC.

Reacció del sindicat

La llei d'habitatge espanyola estableix diferències en la fixació del preu del lloguer d'un habitatge segons si el propietari és un gran tenidor o no. Això fa que, per a un llogater, sigui més important que mai saber a quina classificació s'acull el propietari del pis on viu. En el cas d'immobles que són propietat d'un gran tenidor i estan ubicats en una zona tensada, el preu del lloguer estarà limitat a l'índex de preus de referència.

Posem l'exemple d'un pis llogat a 1.000 euros mensuals. Si està en una zona declarada tensada en què el preu màxim són 900 euros mensuals i el propietari és un gran tenidor, el preu del pròxim contracte que signi haurà de rebaixar-se fins als 900 euros. En canvi, i mantenint els mateixos valors (1.000 euros mensuals), si el propietari és un petit tenidor, el cost màxim mensual del nou contracte vindrà marcat per l'anterior. Això vol dir que el pròxim arrendament el podrà tornar a fer a 1.000 euros, però no el podrà apujar.

També el Sindicat de Llogateres de Catalunya ha demanat aquest dimecres al ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana la publicació immediata del llistat d’àrees tenses perquè s'hi pugui aplicar la regulació de lloguers. "Ara la pilota és a la teulada del ministeri i cada dia que passi sense aplicar la regulació els lloguers continuaran pujant. A ciutats com Barcelona ja gairebé no queden pisos per sota dels 800 euros i a Catalunya els preus mitjans són més alts que mai", afirmen els activistes. En aquest sentit, ha celebrat que la definició de gran tenidor inclogui els propietaris que tenen cinc o més immobles, perquè, amb aquesta mesura, "seran encara més els casos en què hi hagi baixades obligatòries del preu del lloguer".

Llistat dels 140 municipis que el Govern considera zones tensades en el mercat de l'habitatge

A: Abrera, Alella, Amposta, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona

B: Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, la Bisbal d'Empordà, Blanes

C: Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes de Montbui, Caldes d'Estrac, Calella, Calldetenes, Cambrils, Canet de Mar, la Canonja, Canovelles, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Cervera, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cubelles

E: Esparreguera, Esplugues de Llobregat

F: Falset, Figueres, les Franqueses del Vallès

G: La Garriga, Gavà, Girona, Granollers, Guissona

H: L'Hospitalet de Llobregat

I: Igualada

LL: La Llagosta, Lleida, Llinars del Vallès, Lloret de Mar

M: Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, el Masnou, Matadepera, Mataró, Molins de Rei, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montgat, Montmeló, Montornès del Vallès, Móra la Nova

O: Olesa de Montserrat, Olot

P: Palafolls, Palafrugell, Palamós, Palau-solità i Plegamans, el Papiol, Parets del Vallès, Pineda de Mar, Polinyà, Porqueres, el Prat de Llobregat, Premià de Dalt, Premià de Mar, Puigcerdà

R: Reus, Ripoll, Ripollet, la Roca del Vallès, Roquetes, Rubí

S: Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Pol de Mar, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d'Anoia, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Santa Susanna, Sarrià de Ter, la Seu d'Urgell, Sitges, Solsona, Sort

T: Tarragona, Tàrrega, Teià, Terrassa, Tiana, Tona, Torelló, Torredembarra, Torrelles de Llobregat, Tortosa, Tremp

V: Vallirana, Valls, el Vendrell, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar

stats