Habitatge
Societat Habitatge 23/05/2023

El conflicte per El Kubo i La Ruïna, sense treva: 400 persones es manifesten per defensar les cases

La concentració ha tingut lloc a les portes d'una vista pel futur del primer bloc i dos dies abans d'una contraprotesta de Desokupa

2 min
La manifestació al seu pas per Ronda Sant Antoni.

BarcelonaJa fa una setmana i mitja de les dues concentracions de signe contrari als voltants de la plaça Bonanova de Barcelona: uns defensaven El Kubo i La Ruïna, dos edificis ocupats en aquest punt de la zona alta, i els altres, liderats per la controvertida empresa Desokupa, demanaven que els fessin fora. Tot va transcórrer sense incidents destacables i sota l'atenta mirada d'un fort dispositiu policial (dels més grans dels darrers anys) que va blindar la plaça. Va servir, això sí, perquè els dos bàndols mesuressin forces. Tot i els 10 dies de treva, el conflicte encara no ha acabat, i s'ha tornat a encendre aquesta setmana: aquest dimarts 400 manifestants (segons la Guàrdia Urbana) s'han concentrat a plaça Universitat per defensar El Kubo i La Ruïna. Dijous ho faran al mateix lloc els partidaris de Desokupa i, entremig, aquest dimecres hi haurà una vista a la Ciutat de la Justícia per tractar el desallotjament de La Ruïna.

La manifestació d'aquest dimarts també ha transcorregut sense incidents greus. Ha començat a plaça Universitat i ha acabat a tocar de l'estació de Sants, tot i que la seva intenció inicial era entrar a Ciutat Vella, un moviment que un fort desplegament dels Mossos ha impedit. Per la Gran Via de les Corts Catalanes, els manifestants han fet pintades, han trencat els vidres d'algunes entitats bancàries i també han llançat objectes contra els periodistes. La policia els ha anat avisant per megafonia i la cosa no ha anat a més. De nou, els Mossos han desplegat unitats d'ordre públic i alguns mitjans aeris com els drons. La manifestació preocupava la policia (l'han qualificat de nivell 3 sobre 4), però el dispositiu no ha estat a l'altura del de plaça Bonanova, on coincidien dues concentracions de signe contrari.

"Aturem el feixisme"

Si hi ha hagut un crit que s'ha repetit és "Fora feixistes dels nostres barris". La protesta estava convocada per la situació de les dues cases ocupades, però l'abast de la manifestació anava molt més enllà. S'han sentit proclames anticapitalistes, en defensa del col·lectiu LGTBI i a favor del dret a l'habitatge. "Feixistes i burgesos, els mateixos interessos", era un dels lemes. Abans de la marxa lenta, els concentrats han llegit un manifest en què titllaven Desokupa "d'estructura paramilitar" i denunciaven que la campanya contra El Kubo i La Ruïna (que han ampliat diversos partits com Ciutadans i Vox a les portes dels comicis municipals) era una "estratègia electoral".

Els concentrats han avançat per la Gran Via de les Corts Catalanes.

L'endemà, aquest dimecres, alguns d'ells aniran a la Ciutat de la Justícia, on se celebra una vista prèvia per la demanda de la Sareb (propietària del bloc) contra l'ocupació de La Ruïna. El Kubo, en canvi, es troba en un estadi diferent: com que, a diferència de la primera casa, no es va contestar la denúncia, van marcar el 23 de març com a data per desallotjar el bloc. Els Mossos, però, van suspendre el desallotjament davant la manca de "garanties de seguretat i eficàcia". Fonts coneixedores del cas apunten que no tindria cap sentit desallotjar primer una casa i al cap d'uns dies l'altra perquè estan connectades entre si.

stats