Extrema dreta
Política 12/05/2023

Desallotjant a cop d'intimidació. Qui són Desokupa

A la Bonanova van fer una exhibició de força, atraient joves i grupuscles d'extrema dreta, tot i que no va poder fer fora els ocupants dels blocs de la Ruïna i el Kubo

4 min
Liders de l'empresa Desokupa a la manifestació de La Bonanova.

BarcelonaDues setmanes abans que l’empresa Desokupa es manifestés a la plaça de la Bonanova per protestar contra l’ocupació dels blocs la Ruïna i el Kubo, el líder i fundador de Desokupa, Daniel Esteve, anunciava que viatjaria a Barcelona amb 50 persones per desallotjar els dos edificis. Dijous s’hi van plantar, malgrat que finalment no van dur a terme cap actuació, només van exhibir-se davant la multitud. Res era improvisat. "Era més que una marxa. Va ser l’arrencada de la campanya electoral no només a Barcelona, sinó a tot Espanya", resumeix el sociòleg i especialista en política digital, Iago Moreno.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la Bonanova, la gent no parava de fer-se selfies amb Esteve. Una figura venerada que encapçalava el seguici de petits grupuscles d’extrema dreta que van apropar-s’hi, però també gent jove, ben vestida, amb estètica allunyada d’aquests moviments, que clamava proclames contra Colau i els blocs de la Ruïna i el Kubo. "Això és preocupant, que es legitimi la violència i es reivindiqui de manera desacomplexada. Ara no poden alçar el braç, però fan el gest d’alçar els bíceps, el gest habitual que fa Desokupa. Quan ho fan nois de 17 o 18 anys, que a més criden ¡A por ellos!, què vol dir?", es pregunta Moreno, que està segur que durant els següents mesos, i a les portes de la campanya d’estiu per instal·lar alarmes de seguretat a les cases, es reviuran situacions similars. "L’antiocupació té moltes potencialitats", apunta aquest sociòleg, que recorda que l’antifeminisme era el gran "catalitzador" de les dretes, el que les unia, però actualment el tema de l’ocupació també s’ha convertit en "un eix central" de l'ideari de l’extrema dreta.

Agressivitat controlada

Dijous, a la Bonanova, envoltant Esteve hi havia la seva guàrdia pretoriana: el boxejador Daniel Jacare, Alex Swat, David Emporio i l’advocat Jorge I. Marín. Tots responen a un mateix patró. Gent extremadament musculada, vinculats a la boxa i les arts marcials, amb simbologia espanyolista sempre present i que havien treballat com a porters de discoteca en el passat. També Esteve. Mentre estudiava INEFC –va repetir cinc cops primer– va començar a treballar en el món de la nit. Ho va compaginar amb la lluita professional, i va anar pujant de posició dins del sector de l'oci nocturn. "Era molt bon porter, tenia molt cap, era fred, calculador, sabia parlar", explica un empresari barceloní que el va tenir sota les seves ordres en un dels seus locals. La seva feina com a director de seguretat la compaginava amb classes a gimnasos i en un d'aquests centres per a "rics", segons diu ell mateix, va començar a parlar amb alguns empresaris sobre la problemàtica de les ocupacions. Hi va veure negoci. Va documentar-se i va crear Desokupa l’any 2016. En aquests vuit anys assegura que han fet més de 8.000 actuacions, algunes fins i tot fora d’Espanya. Té nou persones contractades, però en subcontracta molts d’altres, fins al punt de tenir més de 40 persones en algun moment puntual. L'any 2019 la xifra de negocis va pujar als 1,8 milions d’euros, tot i que el 2021, a causa de la pandèmia, la facturació va caure a la meitat.

El discurs de Desokupa convergeix amb el dels partits d’extrema dreta, sobretot Vox, amplificat per creadors de contingut a les xarxes alineats amb aquesta retòrica. Periodistes com Vito Quiles, habitual al Congrés, o David Santos s’havien desplaçat a Barcelona per fer seguiment de la performance de dijous, amb la samarreta de Desokupa inclosa. "Reben l’ajuda de les policies locals i la Policia Nacional; van ser pioners en aquest camp, els mateixos polítics els han fet publicitat, fins i tot quan els critiquen, i han utilitzat molt bé les xarxes socials", diu Sergio Sánchez, del sindicat de seguretat privada ADN, per parlar de l’èxit de l’empresa. Esteve ha creat una marca. Publica vídeos perfectament editats de les seves actuacions com si fos una pel·lícula d’acció. Genera continguts per a les noves plataformes i concedeix entrevistes als mitjans i creadors afins. Parla sense embuts. Sempre amb un to agressiu, atacant l'esquerra i els independentistes. Sap a qui adreça el seu discurs. "No puc anar pel carrer, em paren, em demanen fotos. Ens veuen com a superherois", explica aquest barceloní nascut el 1970, que busca la polèmica amb una oratòria violenta. "A casa tinc un llop i tres gossos que trituren carn. Tinc un jardí de 14.000 metres quadrats on caben molts cossos", ironitza Esteve en un dels seus vídeos, tot just després dir que li agradaria que entressin a ocupar casa seva: "Si algú entra, no en surt".

"Ens venen 20 persones? Deu per a tu, deu per a mi", repta Swat a Jacare en un dels múltiples continguts audiovisuals que consumeixen els joves que després els seguien durant la marxa a la Bonanova. Els dos, impertorbables, fan ostentació del seu físic i la seva experiència professional dins el món de les arts marcials i la boxa. "Abaixa les mans!", repeteix Esteve als seus homes en els moments de més tensió de les seves actuacions, conscient que la clau de la seva feina és intimidar, generar por als ocupants, però no perdre els nervis.

Relació amb la policia

Desokupa es ven com l'única empresa del sector "recomanada pels cossos i forces de seguretat de l'Estat". En les seves intervencions s'observa sempre la relació estreta d'Esteve amb qualsevol cos de policia, mostrant-se comprensiu amb la seva feina i teixint complicitats. Els col·lectius antifeixistes i moviments veïnals han denunciat repetidament la connivència policial amb els membres d'aquesta empresa, també dels Mossos. A la Bonanova, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va marcar distàncies: "Un grupuscle d'extrema dreta no marcarà com es fa o deixa de fer alguna cosa". Però Esteve sap que són imprescindibles per poder fer créixer el seu negoci. Durant la pandèmia va portar material sanitari a les comissaries, i sempre que pot repeteix que ha "recuperat" més de 400 cases ocupades que eren propietat de policies.

Com actuen

Desokupa pressiona. Intimida. Amenaça. Provoquen, però resisteixen impassibles. Quan un dels seus homes està perdent els nervis, Esteve el fa retrocedir. Busquen l’error dels ocupes i els moviments veïnals que els donen suport perquè la policia pugui actuar. Els propietaris dels pisos o l’edifici ocupat són els que els contracten (a partir d'una tarifa mínima de 3.000 euros). Ells subcontracten una empresa de seguretat homologada –ells no ho estan– per controlar qui surt i qui entra de l’edifici, diu Sergio Sánchez: "Per això és legal". Qui no està a la llista no pot accedir-hi i si s'hi posa o hi ha una picabaralla, els treballadors de Desokupa ajuden al membre de seguretat, que pot retenir i posar a disposició de la policia la persona que intenti entrar sense autorització a l’immoble.

stats