Loteria
Societat 22/12/2022

Barberà, Olot i Puigcerdà: la grossa i el segon premi reguen Catalunya de milions

La Loteria de Nadal reparteix 2.520 milions d'euros en premis per tot Espanya

4 min
Alegria a l'administració de Barberà del Vallès

El nen de Sant Ildefons que ha cantat el primer premi de la grossa de Nadal estava tan nerviós que no podia inserir la bola dins del filferro per mostrar-la a les càmeres. Ha necessitat uns segons que s'han fet eterns i les dues mans per aturar les tremolors. Finalment, amb un somriure a la cara ha anunciat oficialment el 5.490, la grossa de la Loteria de Nadal, un premi molt repartit que ha ruixat de milions diversos municipis catalans i de la resta d'Espanya. En total, Catalunya s'ha endut 156 milions d'euros, per contra dels 394 milions que s'han jugat els catalans.

Els veïns de Barberà del Vallès són els que s'han endut un pessic més gran: ni més ni menys que 20 milions d'euros repartits per l'administració número 2 de la ciutat, situada a l'avinguda de la Generalitat, que n'ha venut cinc sèries.

"És la il·lusió més gran que pot tenir una persona que ven loteria", admet Emilio López, que ha regentat durant 35 anys aquesta administració. Ell, amb 75 anys, ja està jubilat, i ara la loteria la porten el seu fill i la seva filla. Primer va obrir un bar quan era jove, però ràpidament va sol·licitar el permís per obrir una loteria. Després de 35 anys i alguns quarts i cinquens, per fi els seus fills han donat la grossa.

Una cinquantena de persones s'han aplegat a la porta quan han sabut que la grossa els havia caigut tan a prop. Tal com marca la tradició ha volat el cava i els administradors s’han posat una samarreta que diu: “1r premi venut aquí”.

L'Alfonso, fill de l'Emilio i actual propietari de l'administració de Barberà del Vallès, celebra el primer premi de la Grossa

Però Barberà no és l'únic municipi afortunat amb la grossa. També s'han venut alguns dècims a Barcelona, L'Hospitalet, Sant Vicenç de Castellet, Rubí i Platja d'Aro, a banda d'altres municipis d'Espanya.

El segon premi, que ha sigut més matiner que la grossa, també ha regat Catalunya, concretament Olot i Puigcerdà, que han venut, en total 90 sèries del 4.074, és a dir, la meitat d'aquest segon premi, valorat en 1,25 milions (125.000 euros per dècim). Aquest segon premi ha sortit pràcticament enganxat al primer cinquè, el 62.391. De fet, les nenes de Sant Ildefons que estaven cantant aquesta taula gairebé no havien tingut temps de recuperar la veu del cinquè que ja han anunciat el segon, que també ha caigut al País Basc.

El responsable de l'administració de loteria número 1 d'Olot, Alfredo Alfaro, celebra amb la seva dona haver venut el número 04074, el segon premi del Sorteig Extraordinari de la Loteria de Nadal

El tercer premi, el 45.250, s'ha fet esperar una mica més i ha aparegut a les 12 del migdia. En aquest cas s'ha venut íntegrament a Madrid.

Poc després, a les 13h del migdia els grans premis ja estaven totalment repartits. Els quarts han recaigut sobre els números 54.289, 25.296 i els vuits cinquens són el 62.391, 43.696, 88.509, 38.454, 24.492, 79.138, 36.142 i el 87.092.

Cada català s'ha gastat uns 55 euros en loteria

Després que l’any passat la Loteria de Nadal passés sense pena ni glòria per Catalunya, aquest dijous el sorteig, que ha començat puntual a les 9 del matí, ha sigut més generós a casa nostra. En total la Loteria de Nadal ha repartit 2.520 milions d’euros en premis per tot Espanya. Una de les novetats del sorteig d’aquest any ha estat que cada número consta de 180 sèries de 100.000 euros cadascuna (en els últims anys n’hi havia 172).

El sorteig d’aquest any podria ser l’últim en què l’import de les butlletes sigui de 20 euros. El president de Loterías y Apuestas del Estado, Jesús Huerta Almendro, va avisar que, de cara a anys vinents, davant l’augment de la inflació, el preu “haurà de pujar”. Aquest any, però, va assegurar que s’havia mantingut per “no agreujar més les possibilitats de la societat”. El que també es manté és la mesura implementada l'any passat que permet que aquells que tinguin un número amb un premi inferior a 2.000 euros el podran cobrar just després del sorteig a través de Bizum. També es podrà rebre en metàl·lic en un dels 10.600 punts de venda de la xarxa comercial de Loterías y Apuestas del Estado.

El sorteig d'aquest any, a més, arriba la mateixa setmana que s'ha sabut que s'estan investigant unes possibles irregularitats en els sortejos de l'any passat i el del 2017, ja que en alguns casos dels premis menors els nens van cantar de manera incorrecta els números.

Dues premiades en directe

Una dona del públic celebra ser guanyadora del primer premi durant el sorteig de Nadal
Una dona del públic celebra que és portadora d'un cinquè premi

Nervis, mans tremoloses, números que han costat de cantar i moltes disfresses. Les persones que, com cada any, han anat fins al Teatro Real de Madrid han viscut el sorteig en directe i, també com cada any, han sigut l'epicentre de moltes anècdotes. Aquest 2022, però, també serà recordat perquè dues de les dones que estaven veient el sorteig des de la platea han sabut en directa que havien guanyat la loteria. Una d'elles, tenia un dècim de la grossa, el 5.490. I l'altra un dels cinquens.

Els mitjans, però, pràcticament no s'hi han pogut apropar. L'organització ha estat molt ràpida i, després de comprovar el que acabava de passar, que tenien un dècim premiat, s'han endut les dones a una sala a part, per garantir-ne l'anonimat i també la seva seguretat.

stats