Societat 23/11/2015

Ja no queda gas a la plataforma Castor

Enagás finalitza la primera fase del procés d'hibernació del magatzem marítim i n'extreu tot el gas. El procés culminarà amb el segellament dels 12 pous

Martí Gelabert
2 min
El magatzem de gas Castor, situat davant la costa de Vinaròs, a Castelló. / ACN

BarcelonaJa no hi ha gas al Castor. L'empresa que es fa càrrec per ordre del govern central del magatzem marítim a la costa d'Alcanar i Vinarós, Enagás, ha finalitzat la primera fase del procés d'hibernació del polèmic dipòsit. Fa dos anys que l'Estat va ordenar tancar el magatzem submarí arran dels terratrèmols –més de sis mil de baixa intensitat– que van afectar la costa, dos dels quals van superar els quatre graus a l'escala de Richter.

L'Estat es manté a l'espera de rebre els informes encarregats a experts internacionals de la Universitat de Standford i del MIT de Massachusetts per corroborar la vinculació directa entre els terratrèmols i l'activitat del Castor. Si es confirma, com s'espera, el magatzem no es tornarà a obrir, i la primera opció del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, és el desmantellament de la planta. Ara per ara s'està procedint a aquesta hibernació. Es duu a terme en tres fases, la primera de les quals, i que ha estat finalitzada, ha passat per extreure tot el gas de la superfície, de la plataforma, del gasoducte i de les instal·lacions de terra. La segona fase es dedica a la preservació i manteniment dels equipaments en condicions de seguretat, mentre que el procés culminarà amb el segellament dels 12 pous.

Aquesta última fase preveu segellar els pous amb dues peces mecàniques d'acer que se sumaran a les dues vàlvules existents. La reobertura de la planta, tot i així, segueix oberta. Així ho va assegurar aquest estiu el president d'Enagás, Antoni Llardén, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Llardén se cenyeix a l'encàrrec estatal i fixa com a objectiu mantenir el dipòsit "inertitzat i vigilant que tot estigui bé", de manera que es pugui tornar a obrir si fos necessari. Des del ministeri, però, l'opció de reobertura està quasi descartada.

Enagás, que és també gestor dels tres magatzems subterranis que hi ha a l'Estat, roman, per tant, a l'espera dels informes internacionals. Després que l'Estat no va poder evitar quedar-se la planta i indemnitzar Florentino Pérez, el president d'ACS, Enagás –que té com a accionista majoritari l'Estat– ha hagut de carregar el mort, tot i desmarcar-se des del primer dia de Castor i els sismes produïts.

El president de la concessionària nega la relació entre les injeccions de gas i els sismes

Direcció en contra dels informes oficials, el president d’ESCALUGS –la concessionària del magatzem Castor–, Recaredo del Potro, va rebutjar ahir la relació directa entre els sismes i les injeccions de gas matalàs que es duien a terme en aquell moment. Del Potro, que a més a més titlla “d’erronis” aquests informes, va defensar davant els jutges que es tracta d’una “sismicitat natural” i una coincidència “curiosa”. També va assegurar davant el jutge que l’empresa va dur a terme “tots els estudis de sismologia que se li van requerir” i que va tenir en compte les dades sobre el risc que ja incorporaven els informes de l’empresa Shell, l’antiga explotadora de la instal·lació.

stats